Elektrikern som blev biståndshandläggare

Möten med människor och att göra livet bättre för någon – det tycker Marcus Alm, biståndshandläggare, är det bästa med sitt jobb.

Som handläggare beviljar Marcus stöd utifrån socialtjänstlagen, till personer bor hemma och inte klarar sig själv längre. Kunderna har vitt skilda behov, vissa behöver bara hjälp med stödstrumpor, andra behöver mycket mer hjälp. Hjälpen kan vara allt från stöd i hemmet till vårdboende.

– Det bästa med jobbet är att jag kan hjälpa någon att få en bättre vardag. Det är också spännande att få höra om människors livsöden. Många jobbiga och sorgliga erfarenheter, men även många solskenshistorier, där någon mått dåligt men sedan har de fått det bättre. Jag trivs också med att arbetet är varierande, jag växlar mellan dokumentation framför datorn och hembesök, säger Marcus.

Marcus jobbade som elektriker i fem år innan han kände att han ville gå vidare och utvecklas. I valet av utbildning stod det mellan sjuksköterska, socionom och lärare.

– Jag visste att jag ville arbeta med människor. Men jag gillar inte blod – så då fick det bli socionom, skrattar Marcus.

Marcus trivs i rollen som biståndshandläggare.

Hur ska en biståndshandläggare vara? Marcus tycker det är viktigt att vara lugn, vara empatisk och organiserad. Det är också bra att vara nyfiken, att vilja nysta i vad i varför någon inte klarar av något, vad problemet bottnar i. Ibland kan det vara ett hjälpmedel som behövs, en annan gång behöver hela livssituationen ses över.

– Det handlar om att fixa det bra för någon, att organisera stöd från olika håll. Så det är bra om man har lätt för att samarbeta med andra. Det är också viktigt att vara bekväm med att ta tuffa samtal med människor som är upprörda eller i kris. Vi fattar våra beslut utifrån lagstiftning, vilket innebär att man ger avslag på ansökningar. Så det är viktigt att inte vara konflikträdd då våra beslut inte alltid är det som kunden vill, säger Marcus.

En del möten kan vara tunga, och då är det bra att ha kollegorna.

– Den starka sammanhållningen i gruppen gör att man prata av sig med kollegor. Ofta kan man bara gå in till någon och prata av sig innan man går hem för dagen, säger Marcus.

För att koppla av spelar Marcus golf, och under vinterhalvåret ägnar han sig åt att läsa och spela datorspel.

– Men det känns faktiskt nästan alltid roligt att gå till jobbet, säger Marcus med ett leende.