Med hjälp av trygghetsteamet är Kerstin på benen igen

Efter en fallolycka hamnade Kerstin Marthinsson, 81, på sjukhus med skador på höft och bäcken. En operation och sex veckor senare är hon på benen igen, mycket tack vare trygghetsteamet som har varit med sedan Kerstin kom hem från sjukhuset.

Kerstin Marthinsson och undersköterskan Sussi Nilsson från trygghetsteamet har träffats regelbundet under de sex veckor det tog för Kerstin att återhämta sig efter sin fallolycka.

Från att ha varit en pigg och rörlig 80-åring blev Kerstin över en natt beroende av hjälp för att ens kunna ta sig ur sängen.

­­– Jag var ute och spelade boll med barnbarnen i parken när jag föll, jag måste ha snubblat på något, berättar Kerstin.

Hon märkte direkt att något var fel, och på sjukhuset konstaterades skador på både bäcken och höft. Efter tio dagars sjukhusvistelse fick hon till slut komma hem till lägenheten på Ringstorp igen.

– Jag blev helt paff när bilen rullade in på gatan och det stod personal från trygghetsteamet och väntade på mig utanför porten. Det var helt fantastiskt, säger Kerstin.

I början hade Kerstin besök av trygghetsteamet upp till sex gånger om dagen, och under en period kom de även till henne på natten. Eftersom Kerstin inte fick belasta sina ben behövde hon hjälp med allt från att förflytta sig från och till sängen, toalettbesök och påklädning.

Får följa kunden hela vägen

En av de som hjälpt Kerstin att återhämta sig är Sussi Nilsson som jobbar som undersköterska i trygghetsteamet. I april bytte teamet namn från hemtagningsteamet, och i samband med namnbytet skedde också förändringar i teamets arbetssätt. En av de stora förändringarna är att teamet nu får ha hand om kunder längre än två veckor.

– Jag tycker det är stor skillnad nu mot tidigare. Det är roligt att få möjlighet att följa vårdtagaren hela vägen, att se hur deras tillstånd och mående förbättras, säger Sussi.

I trygghetsteamet ingår totalt 43 personer som är undersköterskor, sjuksköterskor, fysioterapeuter, arbetsterapeuter och koordinatorer.

– Vi utgår hela tiden från kundens behov och målet är att de ska bli så självständiga som möjligt. Ofta handlar det om fallolyckor men det skiljer sig åt vad personerna behöver hjälp med och hur ofta de behöver få besök av oss, säger Sussi.

”Nu gör jag som jag själv vill”

Kerstin har efter drygt en och en halv månad hemma återhämtat sig så pass mycket att hon med hjälp av sin rollator kan ta kortare promenader utomhus. Inomhus använder hon rullstolen emellanåt för att förflytta sig och vila benen.

– Det har gått snabbt för dig att återhämta dig. Från det att du fick börja belasta benen har du gjort stora framsteg på väldigt kort tid, säger Sussi Nilsson.

Genom olika hjälpmedel, övningar med fysioterapeut och gångträning både inomhus och utomhus har Kerstin återhämtat sig så pass bra att hon nu inte längre behöver hjälp av trygghetsteamet. Kvar runt handleden kommer dock trygghetslarmet att sitta, som en extra försäkring om något skulle hända. Då larmas hemvården och hjälp kan snabbt vara på plats.

– Det känns lite tomt att det inte ska komma någon, särskilt i dessa tider när jag inte får så mycket besök. Men det har gått jättebra, jag kan inte vara mer nöjd. Och det ska bli skönt att slippa passa tider, nu gör jag som jag själv vill, säger Kerstin och skrattar till.

Hon kommer att fortsätta med sina övningar och att ta kortare promenader utomhus, förhoppningsvis snart utan rollatorn.

– Men jag har lagt fotbollsskorna på hyllan, något mer bollspel med barnbarnen blir det inte, säger Kerstin med ett leende.