Naturen som tema


Som äldre inom vård och omsorg i Helsingborg vill vi ge dig möjlighet till naturupplevelser. Dofter från skog och mark, ljud och känsel får oss att minnas och känna glädje och välbefinnande.

Vårdboende på utflykt

För dig som bor på vårdboende finns möjligheten att åka ut till Fredriksdal museer och trädgårdar. En  guide visar runt i området och är en upplevelse där du och de andra hyresgästerna får känna, lukta och lyssna.

Varje tillfälle är säsongsanpassat. Det kan till exempel handla om att ta en runda i rosträdgården, där du får lukta och känna på rosorna och höra om deras historia. Grupperna är små, det är två eller tre hyresgäster som får följa med vid respektive tillfälle. Vi brukar avsluta med fika.

Naturen på besök

Doften av syren ger en känsla av skolavslutning. Och tänk vilka minnen som väcks av söta smultron på ett strå! Det och mycket annat får du som hyresgäst på våra vårdboenden vara med om när naturen kommer på besök.

I flera år har Ulrik Alm på Studiefrämjandet arbetat med ett projekt för att ta med naturen in på våra vårdboenden. Med jämna mellanrum träffar han grupper och har olika teman för varje träff. Träffarnas teman följer årstiderna. På våren kan det till exempel handla om att titta på vilka vårblommor som har kommit upp. Eller så går ni ut och ser på olika blad och kanske träffar en levande padda.

Träffarna med Ulrik väcker minnen och ger sinnesstimulans, omväxling och inte minst mental och motorisk träning på ett positivt sätt.