Stig sprider glädje på Kungshult


Stig Pettersson är en av de drygt 70 hyresgästerna på Kungshults vårdboende. De flesta här skulle nog hålla med om att han är en ganska ovanlig 78-åring och hans unika särdrag stavas socialt umgänge. Både personligt och digitalt!

– Jag har Snapchat i min mobil, berättar Stig med ett leende och visar stolt sin smarta telefon. Det är inte många som kan tro det, men när praktikanterna från gymnasiet var här så hjälpte de mig att installera det.

Det ska nu tilläggas att Snapchat är en meddelande-app för moderna telefoner som används flitigt bland unga under 18 år och så nu även av Stig Pettersson på Kungshults vårdboende, en man med unika färdigheter i sociala medier.

På Kungshult känner sig Stig hemmastadd. Här hyr han sedan 2016 en lägenhet och det tekniska intresset märks på flera sätt. I rummet visar han sin nya digitala TV. Med hjälp av fjärrkontrollen kan Stig gå ut på internet för att både använda Facebook och titta på Youtube. Det är lätt att imponeras av att en man i Stigs ålder lever ett så modernt digitalt liv.

– Jag har aldrig varit oteknisk men datorer och annat har jag lärt mig på senare tid. Min fru Barbro var duktig på datorer. Hon hade internet till att skriva ut recept. Själv lär jag mig nu efter hand. Är man bara nyfiken så går det mesta. Det är kul att kunna hålla kontakten med familj och vänner genom internet och mobiltelefonen.

Räddningen på Kungshult

Idag är Stig en aktiv och utåtriktad person, men så har det inte alltid varit. Efter ett 40 år långt äktenskap blev Stig änkling när hans fru Barbro gick bort i cancer 2010. Efter det bodde han ensam i en lägenhet i södra Helsingborg och det var då som hälsan började svikta.

– Jag fick yrsel och sov dåligt. Jag isolerade mig allt mer och tänkte mycket på min fru.

Till slut fick Stig diagnosen depression och när han inte klarade av att bo hemma längre fick han ett erbjudande om att flytta till Kungshults vårdboende. Flytten hit blev en vändning i livet.

– Det här tar jag direkt, var det första jag sa när jag och min son kom hit till Kungshult. Jag tyckte om personalen från första stund när de tog emot mig. Jag känner mig så omhändertagen och trygg här.

Efter bara en månad på Kungshult var allt bra igen och Stig kunde börja dela med sig av sin återfunna livsglädje. I huset hejar han numera friskt på folk han möter och han har alltid tid över för en pratstund.

Utvald som representant

Kanske är det en blandning av Stigs utåtriktade egenskaper och hans öppna uppskattning för livet på Kungshult som gjort att han vid flera tillfällen valts ut som representant för vårdboendet. Både Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor och kommunstyrelsens ordförande Peter Danielsson har varit på offentligt besök hemma hos Stig på Kungshult.

– Jag tror att de väljer mig för att jag pratar gott. Det här är bästa stället i Europa och nu ljuger jag inte, betonar Stig. Jag kallar det för ”Radisson Kungshult” för det är så rent och fint och man har all service man behöver.

Att kunna sprida glädje omkring sig är välgörande både för Stig själv och andra han möter. Han minns en gång när han drog vitsar för en dam som skrattade så gott att hon glömde bort att hon led av cancer. Sedan dess har det blivit många stunder av samtal och roliga historier.

– Jag har blivit lite av en kändis om man säger så. Jag pratar med alla här och försöker liva upp med roliga historier. Jag vet att det är uppskattat och jag trivs med göra människor omkring mig glada och på gott humör, säger Stig.

Stig guidar runt på vårdboendet som han kallar för ”Radisson Kungshult” för att anspela på en exklusiv hotellkedja. Här på balkongen kan man njuta av närheten till skog och natur.

Kungshults vårdboende har även ett eget spa med en studio där hyresgästerna kan fixa håret eller få fot- och nagelvård.

Stig Pettersson räds inte ny teknik. Men hjälp av sin nya digitala TV kan han med fjärrkontrollen komma ut på internet.

”Gubbar på 78 år som har Snapchat det finns det inte många av”, berättar Stig och knappar på vant på sin moderna och smarta telefon.