Åbrädden – bland örter, bär och höns
I den gemensamma trädgården på vårdboendet Åbrädden hjälps hyresgäster och personal åt att så, plantera och ta hand om odlingarna. Här växer bland annat tomater, gräslök, salvia, jordgubbar och björnbär.
I trädgården finns också boendets hönshus där hönorna och deras kycklingar småpratar medan de pickar i marken. Äggen använder personalen i bakverk eller tillagar dem och serverar till frukost.
I den lummiga trädgården finns en örtagård med örter så som timjan, salvia och rosmarin. Här växer också ramslök och gräslök.
– Ramslöken använder vi till en soppa eller en god pesto. Örterna lägger vi på den stekta potatisen, använder i marinader eller direkt på det grillade köttet innan servering, säger Mats Anderson som är köksansvarig på Åbräddens vårdboende.
Här lagar kockarna all mat på plats i det egna köket. Han är titt som tätt ute vid odlingslådorna och plockar in färska örter.
– Det är trevligt att gå ut till odlingarna och klippa örter, det vattnas i munnen när man känner doften av färsk timjan och rosmarin, säger Mats.
Solmogna bär och grönsaker
Jordgubbar, björnbär, smultron och hallon är annat som växer i trädgården.
– Här kan personalen plocka bär och göra smoothies till hyresgästerna eller så avnjuts de solmogna bären direkt från buskarna, berättar Mats.
Snart sätts spadarna i jorden och det är dags att börja odla i växthuset. Här ska bland annat tomater, paprika och chili få plats. Det ryms inte någon större potatisodling i trädgården men lite potatis får hyresgästerna ändå njuta av.
– Vi sätter en laddning potatis varje år. Då räcker det till en kvällsmat med sill och färskpotatis till alla våra hyresgäster, säger Mats.