Åbrädden – bland örter, bär och höns


I den gemensamma trädgården på vårdboendet Åbrädden hjälps hyresgäster och personal åt att så, plantera och ta hand om odlingarna. Här växer bland annat tomater, gräslök, salvia, jordgubbar och björnbär.

I trädgården finns också boendets hönshus där hönorna och deras kycklingar småpratar medan de pickar i marken. Äggen använder personalen i bakverk eller tillagar dem och serverar till frukost.

I den lummiga trädgården finns en örtagård med örter så som timjan, salvia och rosmarin. Här växer också ramslök och gräslök.

– Ramslöken använder vi till en soppa eller en god pesto. Örterna lägger vi på den stekta potatisen, använder i marinader eller direkt på det grillade köttet innan servering, säger Mats Anderson som är köksansvarig på Åbräddens vårdboende.

Här lagar kockarna all mat på plats i det egna köket. Han är titt som tätt ute vid odlingslådorna och plockar in färska örter.

– Det är trevligt att gå ut till odlingarna och klippa örter, det vattnas i munnen när man känner doften av färsk timjan och rosmarin, säger Mats.

Solmogna bär och grönsaker

Jordgubbar, björnbär, smultron och hallon är annat som växer i trädgården.

– Här kan personalen plocka bär och göra smoothies till hyresgästerna eller så avnjuts de solmogna bären direkt från buskarna, berättar Mats.

Snart sätts spadarna i jorden och det är dags att börja odla i växthuset. Här ska bland annat tomater, paprika och chili få plats. Det ryms inte någon större potatisodling i trädgården men lite potatis får hyresgästerna ändå njuta av.

– Vi sätter en laddning potatis varje år. Då räcker det till en kvällsmat med sill och färskpotatis till alla våra hyresgäster, säger Mats.