Administratören Vlado brinner för sitt yrke: ”Min önskan är att hjälpa andra”

För 17 år sedan fick Vlado Filipovic en praktikplats på vård- och omsorgsförvaltningen. Numera har han hand om cirka 150 medarbetare på Kungshults vårdboende och MatOmsorg. Genom åren har han träffat på massor av chefer, kollegor, hyresgäster och anhöriga ­– alla har de fått samma goda service och bemötande.

Praktikplatsen på vård- och omsorgsförvaltningen för 17 år sedan var starten på en lång resa för Vlado. Idag arbetar han som administratör på Kungshult.

I en av korridorerna på Kungshults vårdboende har Vlado Filipovic sitt kontor men för det mesta är han ute på något uppdrag i huset. I arbetsuppgifterna ingår bland annat administrativa uppdrag inom personal, ekonomi, upphandling och IT, men även samtal med medarbetare, hyresgäster och deras anhöriga.

– Man kan säga att jag är en spindel i nätet och hjälper till med det mesta. Bra service och ett trevligt bemötande är egenskaper som min roll bör ha och jag gör vad jag kan för att uppfylla dem. Min önskan är att hjälpa andra och jag strävar hela tiden efter att göra kunder och kollegor nöjda, säger han.

De som träffat honom har alla fått ta del av hans glädje och engagemang men inte alla känner till hans historia.

”Jag känner värme och glädje när jag hjälper andra människor”, säger Vlado.

För 26 år sedan flydde han nämligen kriget i forna Jugoslavien, tillsammans med sin fru Jadranka och deras treårige son Goran.

Till Helsingborg kom de 1994. Fast beslutna att ta sig in på arbetsmarknaden började Vlado och hans fru läsa svenska direkt.

– Vi var vanliga människor som ville anpassa oss till det svenska samhället och ge tillbaka, som tack för att Sverige tog emot oss på bästa sätt, säger Vlado.

Två år senare fick han sitt första jobb, som lokalvårdare på en liten städfirma i staden. Men efter några år tärde arbetet på kroppen och han fick rådet från sin läkare att söka ett nytt jobb.

– Läkaren tyckte att jag skulle göra något annat med mitt liv och det fick mig att ta tag i en av mina drömmar, säger han.

I sitt hemland har Vlado studerat ekonomi på både gymnasie- och högskolenivå och efter läkarens besked beslöt han sig för att gå tillbaka till skolbänken för att få sitt utbildningsdiplom godkänt i Sverige.

Vlado visar stolt upp certifikatet med Drottning Silvias signatur. Tidigare i år Silviacertifierades verksamheten då personalen gått en särskild utbildning i att möta människor med demens, något som Vlado varit med och anordnat.

Han började studera på folkuniversitetet och gjorde sin praktik som löneassistent på ekonomiavdelningen på vård- och omsorgsförvaltningen 2002. När praktiken var slut fick han erbjudande om sommarvikariat.

– Chefen tyckte att jag gjorde att bra jobb och kollegorna tyckte att jag passade in där. Jag tvekade aldrig att tacka ja. Det är det bästa jag gjort.

Efter sommaren uppstod en fast anställning på vård- och omsorgsförvaltningen som administratör. Av 300 sökande var det Vlado som fick tjänsten.

– Jag hoppade upp i taket när de ringde mig. Min fru grät av glädje och jag var så glad att jag lyckats med mitt liv, att arbeta med det jag brinner för, säger han.

Sedan dess har han jobbat på flera avdelningar inom förvaltningen innan han 2015 fick erbjudandet att vara med och starta upp det nya vårdboendet på Kungshult.

Trots att Vlado arbetat på vård- och omsorgsförvaltningen i många år lär han sig något nytt varje dag. ”Det måste man göra för att fortsätta utvecklas”, säger han.

På frågan om han fortfarande brinner för yrket lika mycket idag svarar han snabbt:

– Ja, om inte mer. Jag har arbetat 17 år inom Helsingborgs stad men det finns alltid nya utmaningar. När man brinner för något vill man inte stanna på en nivå utan man vill hela tiden mer. Jag är målinriktad och vill hela tiden bli bättre och ge en bättre service.

Han beskriver den värme och glädje han känner inombords när han hjälper andra – något som uppmärksammats av medarbetare i hans omgivning.

2017 blev han nämligen nominerad till utmärkelsen ”Årets serviceupplevelse” i kategorierna intern och extern service för sin förmåga att få människor att känna sig välkomna och sedda på Kungshult. Tidigare i år publicerade även stadsdirektören Palle Lundberg ett inlägg om honom på sin Instagram.

– Jag blir väldigt glad när jag uppskattas för mitt arbete – det fortsätter att driva mig framåt, säger Vlado.