Aktivitetsombudet som ger hyresgästerna guldstunder i vardagen

Bingo varje tisdag, våffelkafé, damklubb, herrklubb, julbasar och nobelfirande. Aktivitetsombuden på våra vårdboenden har fullt upp med att planera aktiviteter som ska stimulera hyresgästerna och ge meningsfullhet i vardagen.

Alfonso demonstrerar en av de härliga sofforna på Romares stiftelses vårdboende.

När ålder och sjukdom gör att man inte längre kan ta sig till en aktivitet som tidigare är aktivitetsombudsrollen viktig för att göra fler upplevelser tillgängliga för hyresgästerna. En som tagit till sig uppdraget med stort engagemang är Alfonso Nilsson.

– Det är roligt att samlas kring aktiviteter, både för våra hyresgäster och för oss medarbetare. Vi får alla extra energi av upplevelserna och det är inte ovanligt att det pratas om dem i flera veckor efteråt. Det behöver inte alltid vara något storslaget eller komplicerat, ibland räcker det med ett genuint samtal två människor emellan. Även i det lilla finns det stor glädje, säger Alfonso.

Stimulerande aktiviteter för en hälsosam livsstil

Aktivitetsombuden arbetar för att ge varje individ möjlighet till stimulans och gemenskap i vardagen, individuellt eller tillsammans med andra. Syftet är att främja vardagskulturen och skapa en aktiv och meningsfull tillvaro. Vardagskultur kan vara många saker, till exempel att lyssna på högläsning eller läsa ur en bok själv, spela något instrument, ta del av konst, lyssna på olika slags musik, delta i studiecirklar eller mängder av andra aktiviteter som främjar de äldres hälsa och stimulerar till en innehållsrik vardag i gemenskap.

En aktiv vardag för de äldre är något Alfonso tagit fasta på. Hans arbetsplats är vårdboendet Romares Stiftelse som ligger ett stenkast ifrån Pålsjö skog.

– Det är fantastiskt att ha naturen så nära inpå. Under vår- och sommarmånaderna är det inte ovanligt att vi tar vår anpassade trehjuliga elcykel (cykeln är en del av projektet Cykel utan ålder i samarbete med Röda korset) och tillsammans cyklar till skog och hav som ligger så nära inpå. Eller så tar vi oss ner till stan och tar en glass, fikar vid strandpromenaden eller bara solar oss i en av våra fina parker. Att få ha en aktiv och kulturfylld vardag är ingen lyx, det är faktiskt något alla borde ha rätt till, säger Alfonso.

Möjlighet till guldstunder i vardagen

Ombuden arrangerar så att personalen på vårdboendena får möjlighet att ge guldstunder i vardagen till hyresgästerna. Till exempel planeras det tid för personalen att sätta sig ned med hyresgästerna och prata kring till exempel ett fotografi eller gamla minnen. Det planeras fredagsmys eller kafferep, man spelar bingo, lyssnar på musikgudstjänst, gör sittgymnastik, borstar håret, spelar musik, gör manikyr eller vad man helst kan tänka sig. Allt för att uppmärksamma den enskilda personen och dennes behov och önskemål. Aktivitetsombuden ska också inspirera övrig personal att vara med och utveckla det sociala innehållet, samt planera och genomföra aktiviteter och trevliga vardagshändelser för de äldre.

Boule är mycket uppskattat på Romares. Under vår och sommarmånaderna är det full rulle på banan.

Sommarjobbet som tände gnistan

Resan för Alfonso började i Simrishamn där han sommarjobbade på ett vårdboende och tog sig an rollen just som aktivitetsombud.

–  Jag tog det uppdraget direkt. Det är något jag brinner för. Att se glimten i ögat hos de äldre är en fantastisk känsla. Det tillför också något till mina arbetsuppgifter. Jag gillar verkligen att fixa aktiviteter till våra hyresgäster. Att vara igång på det sättet är en del av min personlighet så det är lätt för mig att göra det där lilla extra och bjuda lite på mig själv. Man får ju så mycket tillbaka, säger Alfonso.

Nybildad aktivitetsgrupp

På Romares stiftelse vårdboende finns det tre aktivitetsombud som ingår i den övergripande aktivitetsgruppen. De planerar vardagen för hela boendet och förmedlar vidare schemat till de ansvariga på avdelningarna som ser till att de hyresgäster som vill kommer på aktiviteterna. Aktivitetsgruppen bildades i augusti det här året och ska se till att det kontinuerligt finns aktiviteter på boendet.

–  Vi sitter på hur många idéer som helst och har redan planerat fram till april. Vi önskar att vi kunde göra allt, men det hinner vi ju inte, så vi nöjer oss med de riktigt fina guldkornen. Vi får också bra uppbackning från vår chef, som är öppen för det mesta och ger oss möjlighet att göra det där lilla extra för våra hyresgäster, säger Alfonso.

Gemenskapen viktig

Snart är det nobelfest. Då äts det lite finare och personalen inreder festligt och pampigt så att de får den där ”nobelkänslan”. Och för de som inte kan vara med så kommer även respektive avdelning duka upp extra fint och ser till att det blir nobelfirande för dem också. Man individanpassar alltid så gott det går.

–  Det är viktigt att alla får vara med på sitt eget vis så att ingen känner sig utanför. Vi är gäster här i huset och ska se till att boendet känns tryggt och att alla är med i gemenskapen. Medarbetarna är ju också involverade och blir glada när det händer någonting. Man gläds tillsammans, säger Alfonso.

Sällskapsspel är en av de många aktiviteter Romares bjuder på.

Boenderåd för delaktighet

Två gånger om året är det boenderåd där de alla samlas och hyresgästerna får komma med idéer och säga vad de är intresserade av.

–  Det är viktigt att de får komma till tals och ge sina egna förslag. Det är ju de boende vi finns till för så självklart ska de få vara med och bestämma, avslutar Alfonso