Arbetsterapeuten Mikael: ”Jag gör en konkret skillnad i andras liv”

Möjligheterna att träffa människor i alla skeenden av livet fick Mikael Svensson att utbilda sig till arbetsterapeut. Han tycker om utmaningen att arbeta i människors hem och att hitta lösningar som bidrar till att ge andra ett meningsfullt liv.

Det var när han arbetade som skötare inom rättspsykiatrin som Mikael kom i kontakt med en arbetsterapeut för första gången. Han såg möjligheterna som yrket erbjöd och påbörjade sin utbildning till arbetsterapeut kort därefter.

– Inom rättspsykiatrin fanns många patienter som hade svårt att få ett strukturerat liv. Jag märkte att arbetsterapeutens insatser gjorde en stor skillnad i deras liv. Det var då jag insåg vad jag ville göra på min arbetstid, säger Mikael.

Under utbildningen provade han på olika praktikplatser och sedan sex år tillbaka arbetar han som arbetsterapeut inom hemvården i Helsingborg.

– Många gånger är det är en utmaning att arbeta i andra människors hem och det är inte utan att jag känner en viss stolthet när jag hittar en lösning som fungerar riktigt bra. Det är nästan som att lägga ett pussel. Genom olika insatser kan jag göra skillnad och förbättra vardagen för andra, berättar han.

Mikael brinner för att ge andra ett meningsfullt liv.

Rehabilitering och hjälpmedel för ett självständigt liv

Som arbetsterapeut utför han rehabiliterande träning och ger råd och stöd till hemvårdskunder som är över 20 år. Han hjälper också till med utprovning av tekniska hjälpmedel som underlättar i vardagen, så som anpassning av badrummet med duschstol och toalettförhöjning. Målet är att kunderna ska ha en fungerande vardag och kunna göra det de tycker är meningsfullt.

– Våra kunder ska kunna leva ett så självständigt liv som möjligt utifrån det stöd de behöver. Det kan handla om små saker som vi ofta tar för givet, som att laga sin egen mat, skriva inköpslistor eller ta sig till toaletten på egen hand, säger Mikael.

Arbetsdagarna ser olika ut och varvas med möten, hembesök och dokumentation. Varje morgon träffar han koordinatorer, fysioterapeut och sjuksköterska för att planera insatser för de kunder som ska komma hem från sjukhuset. Allt för att hemgången ska bli så trygg som möjligt. Han har också möte med undersköterskor inom sitt hemvårdsområde en gång i veckan.

– Oftast är det undersköterskorna som upptäcker att en kund behöver hjälp med något och förmedlar kontakten till oss. Vi handleder och utbildar också undersköterskorna och ger tips och råd kring hjälpmedel och träning, säger Mikael.

Mikael har ett stort engagemang för sitt arbete och är sedan en tid tillbaka facklig representant för Sveriges arbetsterapeuter.

– Det är väldigt utvecklande och jag har lärt mig mycket. Nu ser jag saker i ett samband och har en större förståelse för till exempel hur beslut fattas och varför, berättar han.

Förenar arbete med föräldraskap

Mikael planerar varje dag så att den passar både honom själv och kunderna på bästa vis. Han beskriver sitt arbete som flexibelt med frihet under ansvar. För tillfället är han föräldraledig med sitt tredje barn.

– Innan föräldraledigheten arbetade jag deltid och det har fungerat jättebra! Redan på intervjun berättade jag att vi väntade vårt andra barn och jag har hela tiden haft en bra dialog med min chef om arbetstiderna. Troligtvis kommer jag att arbeta deltid igen för att orka leverera och känna att jag räcker till både på jobbet och i hemmet, säger Mikael.

Små förändringar som betyder mycket

Han beskriver den värme och glädje som han ofta möter hos kunderna och berättar att många inte tänker på hur viktiga en del aktiviteter är förrän förmågan att utföra dem är borta.

– När jag ser kunden som under flera år inte har kunnat ta sig ut i köket på grund av en tröskel och helt plötsligt kan göra det själv, eller kunden som får möjlighet att ta sig till stället där hen brukar sitta och lösa korsord känner jag att jag gör en konkret skillnad i någons liv. Det är när jag kan fånga dessa små guldkorn som mitt arbete är som bäst, avslutar Mikael.