Bengt har flyttat och trivs att bo centralt

Bengt Wendel, 74 år flyttade från Dalhem till ett trygghetsboende i centrum. Nu kan han promenera till havet och spela boule på innergården. Han vill leva längre än till sin 100-årsdag och förespråkar tillgänglighet för alla, inte bara äldre.

I somras bestämde Bengt sig för att flytta närmare centrum efter 22 år i en lägenhet på Dalhem. Han ville hitta ett boende som motsvarade alla hans förväntningar, bland annat ett hus med hiss.

− Förr eller senare behövde jag en hiss. Jag har trivts jättebra men jag ville komma mer centralt. Så jag satte kravet centralt, hiss och minst andra våningen. Tre månader senare dök det upp en lägenhet på andra våningen med hiss på Hebsackersgatan. Den blev min, berättar Bengt.

Bengt tyckte själv att boendebeskrivningen om ett trygghetsboende för aktiva 70-plussare, stämde bra in på honom. Det nya boendet är en lägenhet utan trösklar, utan badkar och med en spis som stänger av sig själv. I en annan del av huset finns en av Helsingborgs träffpunkter som kontinuerligt anordnar aktiviteter, bland annat boule på innergården två gånger i veckan.

− Nu kan jag damma av mina gamla klot som jag ännu inte blivit färdig till att använda. Det är bara 25 meter från ytterdörren till boulebanan, säger Bengt.

Räknar steg med stegräknare

Promenaderna är en del av Bengts dagliga rutiner.

Bengt promenerar ofta till centrum och är glad att promenaden dit bara tar tio minuter. Varje dag räknar han sina steg med en stegräknare.

− Jag älskar att gå längs med havet och att komma ner till Norra hamnen, säger Bengt.

Det händer att Bengt köper med sig lunch från något av sina favoritställen, tittar på havet och sedan går hem för att äta. Eller så väljer han att äta lunch i staden för att få omväxling och för att ha folk omkring sig.

− Mina promenader är en del av mina rutiner. Ibland går jag en promenad på förmiddagen och en på eftermiddagen. Minimikravet är 5 000 steg och målet är minst 10 000 steg varje dag. Varje morgon innan frukost kör jag ett pass på 15 minuter på min yogamatta för balans, rörlighet och styrka, säger han.

Bengt har som mål att leva länge och vill helst bli över 100 år, precis som sin mor. Han försöker vårda sin kropp och siktar på att bli 150 år, kanske tillsammans med sin idol Keith Richard.

− Rolling Stones är mina idoler och jag såg dem innan de blev kända 1965 i Köpenhamn och sen 1998 i Köpenhamn igen. Jag tror att den första 150-åringen antingen blir jag eller Keith Richard, skrattar Bengt.

Egna hjälpmedel i hemmet

Tillgänglighet och trygghet både i närmiljön och hemmet är viktigt för Bengt Wendel. Han tror på omtänksamma boendemiljöer för alla istället för att special-anpassa till exempel bara för äldre.

− På Dalhem har Helsingborgshem något de kallar för trygghetscertifiering som innebär bättre belysning i trapporna och utomhus. Det finns en tryck-knapp för in- och utpassering som ger ökad tillgänglighet oavsett om du är gammal med rullator, har en barnvagn, eller har handlat många matkassar, säger Bengt.

Bengts favoritfika är chokladkaka.

Bengt har 38 års erfarenhet från IT-branschen och är även utbildad coach. Fortfarande har han några klienter som han samtalar med på telefon eller träffar på café, där coaching-samtalen handlar om allt från karriär och livsval till relationer. Bengt själv har många tankar om livet och hemma har han hittat på några egna lösningar för personliga behov.

− Jag har artros i båda mina händer. En nötknäckare är perfekt att öppna flaskor med. Det blir ett stadigt grepp för handen och knäckaren tar ett rejält grepp om flaskan. Nötknäckaren har jag använt i flera år, säger Bengt.

Hemma har han också en silikon-duk för att öppna burkar. Bengt väljer medvetet produkter i affären som han antingen är säker på att han kan öppna eller som han kan hitta redskap till från sina kökslådor.

Flytten till nya boendet gjorde Bengt med hjälp av sin yngste son. Nu ser han fram emot att packa upp alla flyttkartonger. Flyttlasset gick med 75 flyttkartonger och några stora kassar. Bengt känner sig övertygad om att hans nya boende kommer att kännas som hemma när han väl har packat upp.