Böcker fyller Michelles liv

Läsa böcker, köpa böcker och jobba med böcker. Det är ingen tvekan om vad Michelle Peterssons passion är. Hon läser ofta minst två stycken samtidigt och i hallen används en hel vägg som bokhylla till alla olästa böcker.

Kvinna med glasögon sitter i en fåtölj och läser en bok
Michelle Pettersson har minst två böcker som hon läser parallellt. Fåtöljen är en härlig plats att sitta i.

–  Jag älskar att läsa böcker, jag läser så ofta jag kommer åt, säger Michelle Pettersson, 41. Jag gillar mest deckare och kriminalhistorier som typ Camilla Läckberg och Karin Wahlberg. De är spännande.

Michelle bor i en välstädad och hemtrevlig lägenhet på ett gruppboende i Laröd. Här har hon bott i 10 år. Mitt i huset finns gemensamma utrymmen som Michelle och de fyra andra hyresgästerna kan vistas i när de vill.

– Jag är där ibland, säger Michelle. Då spelar vi spel eller kollar på tv. Men helst sitter jag i min lägenhet och läser.

På helgerna gör de en del aktiviteter tillsammans. Det kan vara en utflykt eller åka och bada. Även sommartid har de flera gemensamma aktiviteter.

– I somras hade vi en hel lista med saker som vi kunde göra, säger Michelle.

Mer självständig med egen lägenhet

Innan Michelle kom till Sporregatan bodde hon hemma hos sin mamma inne i Helsingborg. Flytten till den egna lägenheten gick två veckor innan hon fyllde 32.

Kvinna med glasögon ler och tittar in i kameran
Michelle Pettersson trivs i sin lägenhet.

– Det är skönt att bo själv och det här är ett lugnt område med fin natur, säger Michelle. Sen hälsar jag på min mamma och hennes man varje vecka för att umgås. Jag brukar även sova över.

De flesta saker klarar Michelle på egen hand, som att ta bussen till jobbet och till mamma, samt handla och tvätta. På boendet kan Michelle få stöd med knepigare saker av personalen. Till exempel matlagning och städning.

– Fredagar har jag hemmadag. Då städar jag, handlar, bäddar rent och tvättar, säger Michelle. Men jag får hjälp när jag ska laga mat. Helst lagar jag pasta som är min favoriträtt.

Böcker även på jobbet

Sedan tre år jobbar hon på stadsbiblioteket i Helsingborg. Där är hon måndag – torsdag varje vecka och gör allt möjligt. Hon sorterar böcker, etiketterar och tar hand om magasin och tidningar, skickar kravbrev till de som inte lämnat igen lånade saker i tid och mycket annat.

– Innan var jag på Navigator men kände att jag ville jobba med något annat, säger Michelle. Så såg jag via daglig verksamhet på nätet att det fanns möjlighet att vara på biblioteket. Det tänkte jag skulle vara något för mig så jag sökte det.

En kvinna står framför en bokhylla full med böcker.
Michelle har många olästa böcker att välja mellan när det är dags för en ny.

Reser gärna

Någon gång per år försöker hon ta sig iväg på en resa även om det inte blivit något resande sedan coronapandemin. Helst ska det vara en sol- och badresa.

– I höst hoppas jag komma iväg på en solsemester, det var länge sen nu, säger Michelle. Men den bästa resan jag varit på var till England. Dottern i stödfamiljen jag hade som liten skulle gifta sig och jag blev inbjuden. Bröllopet var på ett slott i Nottingham och det var jättefint.

Tills det blir dags för nästa härliga semesterresa i verkligheten får Michelle drömma sig bort i böckernas spännande värld.