Bowlingen ger Patrik frihet

För 25-åriga Patrik Tullby betyder bowlingen mer än bara att vinna. Med stöd av boendet Kometgatan har han frihet i vardagen och funnit vänner i föreningen Idrott för alla.

Patrik Tullby gillar att hitta på saker i vardagen. Tillsammans med personal från boendet på Kometgatan får han stöttning i sina fritidsintressen.

Det är eftermiddag och för Patrik är arbetsdagen snart slut på Garnisonsgatans dagliga verksamhet. I tankarna är han redan någon annanstans. Musiken, diskobelysningen och dofterna av svettiga skor och olja som möts – det är dags för bowling.

Strax innan halv fem kommer han inrusande i bowlinghallen. Han tar av sig jackan och byter snabbt gympadojorna mot bowlingskorna. Nu är han redo.

Två gånger i veckan hyr Idrott för alla, en idrottsförening för personer med funktionsvariationer, bowlinghallen och ett 60-tal barn, unga och vuxna träffas för att spela. Patrik har varit en del av föreningen i några år och varje måndag är han med. Han brukar även ställa upp i Idrott för allas årliga bowlingtävling.

När han inte spelar bowling arbetar han till vardags på Garnisonsgatans dagliga verksamhet och på Bårslövs brandstation.

En trygghet i vardagen

Sport, bio och restaurangbesök är bara några av hans intressen och för att kunna göra allt behöver han lite extra hjälp. Stödassistenter från boendet på Kometgatan följer med och ger stöttning i vardagen. Patrik får skjuts till bowlinghallen och hjälp in men när det väl är dags att spela har han full kontroll. Här vet han exakt hur han ska göra och han får vara precis som han är. För honom handlar bowlingen om mer än att bara vinna, den innebär frihet.

Matchen mot kompisen Sonny sätter igång och just för dagen börjar det bra. Patrik lyfter klotet och stegar fram till banan. Koncentrerat siktar han med blicken och svingar iväg klotet. Strike! Även nästa slag blir en strike och han knyter nävarna i luften, ”yes!”.

– Det är roligt att bowla. Man måste tänka på att kasta rakt. Rätt vikt på klotet. Man behöver inte kasta så hårt, berättar han.

På en bowlingbana vet Patrik precis hur han ska göra.

Självförtroendet får honom att växa

Talangen för bowling ger honom självförtroende och han lyser upp när han pratar om sporten. För att förbättra självkänslan är det viktigt att han även känner att han har bra på saker inom andra områden, något som stödassistenter och stödpedagoger på boendet hjälper honom med. På frågan vad han mer är duktig på svarar han snabbt:

– Laga mat, cykla, skruva och fixa saker.

Det är Patriks tur att slå igen. Matchen mot Sonny är jämn, som det brukar vara när de två möts. Under åren i bowlinghallen har han träffat många nya vänner, i olika åldrar, med olika bakgrunder och funktionsvariationer. Gemenskapen i Idrott för alla och kärleken till sporten binder de samman.

I Idrott för alla, en sektion i föreningen Ramlösa Södra, har han hittat många nya vänner.

De otaliga timmarna i hallen har börjat ge resultat. Patrik kommer upp i höga poäng och vinner matchen men någon dålig vinnare är han inte. Han skakar hand och tackar för en god kamp. Timmen har gått fort och det är dags att bege sig hemåt igen. Full av energi och några skratt rikare säger han hejdå. Nästa vecka ska han möta en av föreningens duktiga veteraner men den tuffa utmaningen skrämmer inte Patrik.

– Det ska bli kul, skrattar han.