Christian har saknat fritidsaktiviteterna under pandemin


En het försommardag möter vi Christian på sin arbetsplats, kyrkogårdsförvaltningen på Pålsjö kyrkogård där han jobbat i tiotalet år. Christian, som varit en flitig deltagare på Fritid och kultur LSS aktiviteter under åren, berättar om hur pandemin påverkat hans tillvaro.

På kyrkogården finns allehanda utrustning. Gräsklippare, säckakärror, spadar, krattor… Jobbet innebär allt från att skyffla ogräs och ställa in blommor i kapellet vid begravningar till att kratta grusgångarna. Christian trivs eftersom han får vara mycket utomhus.

– Jag är en allt-i-allo här, säger Christian och skrattar.

Under pandemin har de allra flesta av aktiviteterna inom Fritid och kultur LSS varit inställda. Det har känts lite trist och konstigt, tycker Christian.

– Man är hemma själv mer. Blir mycket att kolla på tv och film hemma. Inga biobesök heller. Aktiviteterna har betytt mycket, detta med att få komma hemifrån ibland, säger han.

Vilka aktiviteter har han då saknat mest? Christian funderar en stund och räknar sedan upp partykryssningen till Helsingfors, grillning på stranden och musikfestivalen Skånerock som några av favoriterna.

– Liseberg var också kul att åka till! Jag följer med på det mesta, jag känner flera som brukar vara med, och vi har alltid roligt ihop, tillägger han.

Christian verkar vara rätt så optimistisk inför framtiden.

– Jag ser fram emot att kunna vara med igen, när allt blir mer som vanligt igen.

”Ska du bli stjärna nu, Krille”, ropar en förbipasserande kollega när Christian poserar framför kameran.

– Ja, nu blir jag nog känd i hela Helsingborg, skrattar Christian, innan det är dags att återgå till arbetet.

Fakta Fritid och kultur LSS

Fritid och kultur LSS riktar sig till personer som är 18 år eller äldre, är bosatta i Helsingborgs stad och har insatser enligt LSS. Vi har en stor bredd av aktiviteter för en meningsfull och aktiv fritid.

Fritid och kultur LSS anordnar allt från läger, träffar, mötesplatser, gympa, utflykter och mycket annat efter önskemål. Inför varje vår- och hösttermin släpps ett program med vilka aktiviteter som är inplanerade för kommande halvår.