Christina Keidser – en erfaren kollega som gärna hjälper till

Christina Keidser, 65, är administratör på HR-avdelningen. I den rollen är hon både välkänd och uppskattad av många. Inte minst som vår förvaltnings eget orakel som har svar på det mesta. Det inte Christina vet om vård- och omsorgsförvaltningen, är nästan inte värt att veta.

Kvinna sitter vid ett skrivbord. Tittar in i kameran och ler.
Christina tar emot i sitt hemtrevliga kontor, där godisskålarna står inbjudande på bordet. Bara det intrycket säger något om den gästfrivänliga person hon är.

– Ja, det började jag med för länge sedan. Jag tycker det är trevligt att kunna bjuda på något när kollegorna kommer in, säger Christina.

Christina är född i Lund, men bodde sina första år i Oslo då familjen flyttade dit. Som sjuåring kom hon tillbaka till Sverige och Helsingborg. Här har hon bott sedan dess, med familj inom nära räckhåll.

– Jag har två äldre och en yngre syster. Min lillasyster har två barn som står mig väldigt nära och så har jag ett syskonbarnbarn som jag känner extra för.

Yrkesbanan inom vård och omsorg påbörjades för hela 47 år och 7 månader sedan. På den tiden var Christina nybliven gymnasiestudent med siktet inställt på att bli arbetsterapeut. Men efter ett sommarvikariat på Helsingborgs lasarett, så avlöste uppdragen varandra som vårdbiträde och senare undersköterska.

– Det blev så att jag gick en sjukvårdsbiträdesutbildning i stället och det gjorde jag 1978. Det var här på Maria park faktiskt, som på den tiden kallades för Sankta Maria. Några år senare gick jag även en utbildning till undersköterska på Vårdskolan i Helsingborg

Halkade in på den administrativa banan

Genom åren har Christina haft många varierande uppdrag och arbetsplatser inom vård och omsorg. En milstolpe var när hon via den så kallade vakanspoolen hamnade på Dunkerska sjukhemmet. Där ville chefen att hon skulle stanna kvar, vilket hon gjorde. Den administrativa karriären kom sedan lite oväntat och smygande.

– En dag blev jag kallad till ett möte av Kerstin Karlsson, som var dåvarande områdeschef för område Öresund som det hette då. Hon ville att jag skulle undersöka så att alla siffror var rätt gällande insatserna som utförts. På den tiden fick kommunen betalt per insats och det fanns en misstanke om att inte allt stod rätt till, säger Christina.

Hon lämnade tillfälligt undersköterskeuppgifterna och fick sitta på Kungshult för att grotta ner sig i alla siffror. Mycket riktigt så hittade Christina att det saknades upp mot en miljon kronor för utfört arbetet som man inte fått betalt för.

Kvinna står på en gräsmatta framför en byggnad. Hon tittar in i kameran och ler.
Christina har lång erfarenhet inom vårdyrket men halkade in på den administrativa banan. Med det är hon som klippt och skuren som administratör på HR-avdelningen.

Efter denna succéartade insats fortsatte Christina på den administrativa banan. 2002 fick hon en tjänst som assistent på Kungshult, där hon bland annat fick ansvara för löner och fakturahantering. Ett brinnande intresse för att lära sig nya saker och en numera lång karriär har gjort henne till en vass administratör som har koll på det mesta som händer här på förvaltningen.

– Jag tror faktiskt att jag är en av få som vet vem alla är på Maria park. Det är så kul för när cheferna kommer och presenterar nya medarbetare får de ofta höra att de ska ”hålla sig väl med Christina för om de har frågor kan hon svara på det mesta”.

Det är fint att vara snäll

Ett kvitto på att Christina är en uppskattad kollega är att hon två gånger nominerats till det interna kvalitetspriset för den fina service hon ger.

– Jag blir så glad när mina arbetskamrater tycker att jag gör ett bra jobb. Jag försöker alltid vara tillgänglig och hjälpa till. Jag kanske inte själv har svar på allt, men kan jag ta redan på någon annan som kanske har. Jag tycker det är fint att vara snäll.

Kvinna sitter på en stol vid ett bord. Tittar in i kameran och ler.
Nästan lika färgglad som frukt-kolorna i skålen är Christina själv, med vackert rosa matchande halsband, skor och naglar. Ett av många personliga intressen som hon har, med kläder, färg och smycken.

Christina ser sitt jobb som ett serviceyrke där hon servar kollegor för att dem i sin tur ska kunna göra ett bra jobb mot sina anställda och kunder.

– Ja, till syvende och sist är det helsingborgaren som vi alla servar.

Christina tycker fortfarande att det är lika roligt att går till jobbet som det var för 40 år sedan, men tiden går. I november 2025 fyller hon 67 med sikte på att gå i pension på våren 2026.

– Jag tänker jag ska jobba i två år till, men kan tänka mig att vara fortsatt timanställd. Ett uppdrag jag är sugen på efter min pension är att bli nämndeman i förvaltningsrätten. Där tror jag att jag kan bidra med all min erfarenhet, säger Christina.