Dagny, 103: ”Jag reste till Dubai när jag var 100 år”

Vid 103 års ålder flyttade Dagny Nielsen för första gången in på ett vårdboende. Sedan tre månader tillbaka bor hon nu på Valltorp på Slottshöjden i Helsingborg, bara ett stenkast från sitt tidigare trygghetsboende. Dagny är unik på många sätt. Inte bara genom sin aktningsvärda ålder, utan genom det liv hon har levt.

Dagny Nielsen, 103 år.

Vi träffas vid frukostbordet i matsalen på Valltorps vårdboende. Här bjuds det idag på balkanfrukost med ett helt bord uppdukat med godsaker. Dagny dricker sitt morgonkaffe och småpratar med undersköterskan Madelene. Det finns en fin kemi mellan dem och Madelene uttrycker sin förtjusning.

– Vissa hyresgäster är speciella och de glömmer man aldrig. Dagny kommer att vara en sådan, säger Madelene.

Dagny föddes i Roskilde i Danmark den 11 december 1918. Hon beskriver sin barndom som lugn och kärleksfull. Redan i tidig ålder fick hon uppleva det som skulle bli hennes passion i livet, att resa.

– Jag fick mitt första pass när jag var två år gammal. Då fick jag följa med mina föräldrar till Tyskland på semester. Jag minns att min pappas plånbok var alldeles tjock av sedlar som han växlat till sig, berättar Dagny.

Sedan dess har det blivit många resor över hela världen. Hon har varit i USA fem gånger, i Sydamerika, Västindien och åkt bil till både Ryssland och genom hela Europa. Som kronan på verket reste Dagny till Dubai när hon var 100 år.

– Ja, jag var 100 år när jag reste till Dubai. Det var fantastiskt. Jag minns att butikerna längs gatorna var fulla av guld och silver, det var glitter överallt. Och jag var ganska ensam med att vara turist som äldre dam, för de tittade så på mig. De hade nog aldrig sett en rollator förut. Vad jag förstod så brukar man gömma undan sina äldre människor där, berättar Dagny.

Kom till Sverige som barnskötare

Dagny har sitt ursprung i Danmark men flyttade till Malmö i unga år för att arbeta som nyutbildad barnskötare.

– Vi var åtta barnskötare som reste till Sverige tillsammans. Min pappa följde med till Malmö där jag redan hade en anställning. Jag var utbildad för att ta hand om barn från spädbarnsålder till dagis.

Dagny trivdes i Sverige och träffade sin man i Malmö. De flyttade till Stockholm tillsammans och bodde där i många innan de sedan återvände till Skåne. Den sista tiden i arbetslivet arbetade Dagny som lagerchef på ett postorderföretag i Helsingborg, en fin tid ända fram till pensionen.

– Jag har haft ett bra arbetsliv med levde för mina resor. Jag tycker det är den bästa investeringen man kan göra för sina pengar, att lägga dem på upplevelser och resor, säger Dagny.

Många spännande resor

Dagny har varit ute och rest både med sina väninnor och med sin man. Dagnys man saknade dock körkort, så det var Dagny som fick köra bilen själv när de var ute på resor i Europa.

– Jag älskade att köra bil, verkligen. En gång tog jag mig med bil själv genom Europa, ända ner till Venedig.

En spektakulär bilresa som Dagny aldrig glömmer gick till Moskva i början av 1980-talet.

– En av de mest spännande resorna jag gjort var när jag och min man bilade till Moskva. Allt var mycket kontrollerat. Var tionde mil stod det män i uniform och kontrollerade oss. Vi hade bekanta där, det var därför vi åkte dit. Men vi fick inte bo hos dem, vi var tvungna att bo på hotell.

Året var 1982, innan Sovjetunionens upplösning och resesällskapet fick inte röra sig hur som helst. Dagny berättar om en stark minnesbild när de blev stoppade av en rysk polis efter att ha kommit på villovägar. Dagnys bekanta försökte prata sig ur situationen och till slut gav polismannen med sig.

– Han satte händerna över ögonen för att visa att han inte sett något och vi fick köra vidare. Den bilden minns jag så tydligt, berättar Dagny.

Dagnys tips för ett långt och friskt liv

Dagny ser tillbaka på ett rikt liv och känner att hon lämnat de lite längre resorna bakom sig. Några korta turer kan det bli, gärna med båtarna över till Helsingör. Andra glädjeämnen i livet är barnbarnen Max och Sofie. De bor på andra orter i Sverige men ses och hörs så ofta de kan.

Dagny är ofta ute och promenerar, gärna i Öresundsparken som är så fin nu när det grönskar. Här tillsammans med undersköterskan Madelene El Jabi.

Här på Valltorps vårdboende är Dagny gärna med på alla aktiviteter som ordnas. Hon är dessutom själv aktiv och går ut på sina promenader på egen hand. Vad är då hemligheten med att hålla sig så pigg och frisk ända fram till 103 års ålder?

– Jag har en halvsyster som blev 108 år. Då var hon helt frisk i hjärnan, så det ligger i släkten. Sen har jag försökt hålla mig till nyttig mat och mycket motion. Men först och främst tror jag det är att man tänker goda tankar. Goda tankar betyder mycket för att behålla hälsan i livet.

Dagny Nielsen har bott på Valltorp i några månader nu och trivs bra tillsammans med undersköterskan Madelene El Jabi. Men nymålade naglar sitter hon gärna och njuter i solskenet.