Dansföreställning med seniorer på Dunkers kulturhus

Elva seniorer har fått skapa en dansföreställning tillsammans med koreograferna Julia Kraus och Elin Hedin. Projektet ingår i Helsingborg stads satsning på kultur för hälsa. Dansföreställningen heter Hjärtat i handen och framförs på Dunkers kulturhus 16 och 17 november.

En grupp seniorer står nära varandra, blundar och har sina händer på varandras axlar.
Seniorer i danssalen på Dunkers kulturhus.

Elva helsingborgare i åldern 60+ har fått skapa en dansföreställning som kommer att framföras på Dunkers kulturhus. Föreställningen är en del av stadens satsning på kultur och hälsa. Hjärtat i handen handlar om kroppen, tid, om minnen som uppstår, något som glömts, något som kommer att hända, eller kanske aldrig ens tagit plats. Elin Hedin och Julia Kraus har låtit utveckla en föreställning i mötet med seniorerna, vars viljor, erfarenheter, upplevelser och idéer har präglat projektets form.

– Föreställningen Hjärtat i handen är en del av planen Kultur för hälsa, som vård- och omsorgsförvaltningen och kulturförvaltningen har gemensamt. Processen med föreställningen är en utveckling och fördjupning av vad dans och rörelse kan betyda för livskvalitén för stadens seniorer. Deltagarna upplever att rörelsen och gemenskapen i dansen stärker dem både mentalt och kroppsligt, säger Katarina Kristiansson, strateg på kulturförvaltningen i Helsingborg.

– Inom vård och omsorg är glad över att kunna erbjuda vår målgrupp konstnärlig dans. Det finns en nyfikenhet och önskan om att uttrycka sig kreativt. Vi ser också att genom detta samarbete når vi nya seniorer till vår verksamhet, säger Git Sandström, utvecklare på vård- och omsorgsförvaltningen i Helsingborg.

Projektet är en fortsättning av initiativet Kommunkoreograf, KOKO med stöd av Riksteatern Skåne. Föreställningen riktar sig främst till nära och kära, seniorer, men också till alla som vill uppleva dans på nära håll. Hjärtat i handen är en samproduktion mellan kulturförvaltningen och vård- och omsorgsförvaltningen i Helsingborgs stad samt Riksteatern Skåne.

Vad: Dansföreställning av helsingborgare 60+
När: 16 november 19.00 och 17 november 13.30 på Dunkers kulturhus
Entré: 80 kronor ordinarie, 60 kronor med Kulturkortet

Ljusdesign: Jonatan Winbo
Kompositör: Anja Tietze Lahrmann