Danskvällar på Sundspärlan – guldkant för Borgvallas boende


Dansglädjen sprudlar när undersköterska Anna Thörn tar en svängom med Lilian Anzelius Collin, hyresgäst på Borgvallas vårdboende.

Många av våra äldre har varit flitiga besökare på dansbanor genom åren. Varför sluta med det när man blir hyresgäst på ett vårdboende? Från Borgvallas vårdboende i Vallåkra åker hyresgäster och personal regelbundet in till Sundspärlan för att njuta av dans och livemusik.

En av initiativtagarna är distriktssköterska Carina Byrlén Roos, som började med ”Dans på Sundspärlan” för några år sedan när hon arbetade på Åbräddens vårdboende. Det var då när man ville få in ett nytt tänk inom omsorgen med mer aktiviteter för de äldre.

– Eftersom jag gillar musik och dans så tänkte jag direkt att det kunde vara något att prova för våra äldre och funktionshindrade. Vi började åka iväg till den så kallade tisdagsdansen på Sundspärlan. Glädjen för våra hyresgäster att få dansa till levande musik ihop med vanliga människor var obetalbar, säger Carina Byrlén Roos som tagit traditionen vidare till Borgvallas vårdboende där hon nu arbetar.

Minnen från ungdomen

Till Sundspärlan anländer så en tisdagskväll i januari en minibuss lastad med rullstolar, rullatorer och ett gäng danssugna tjejer. En av dem är Lilian Anzelius Collin, hyresgäst på Borgvalla. Hon lever upp och minns hur det var i sina ungdoms dagar.
– Jag har tyckt om att dansa i alla tider. I min ungdom i Selånger dansade jag jämt, jämt. Det gick nästan inte en kväll utan vi var ute på något, minns Lilian.

Förutom det rena nöjet tänker Lilian även på nyttan med att röra på sig lite grann. Hon tror också att miljön med en riktig, stor dansbana gör det lättare att gå upp på dansgolvet.

– En del vågar inte dansa, för de tror inte att de kan. Men det lär man sig snabbt om man vill, menar Lilian.

Borgvallas dansgäng uppmärksammas

Men man måste ju inte dansa. De som vill kan bara sitta med, lyssna på musiken och se paren dansa förbi. Tisdagsdansen är ett evenemang som lockar många andra ”stammisar”.

– När de får syn på oss från Borgvalla kommer de ibland fram och tycker att det är fantastiskt att vi gör detta för våra hyresgäster, säger Carina Byrlén Roos.

De brukar skoja och undrar om det går att sätta upp sig på någon väntelista hos oss när det blir dags att flytta till äldreboende. För de vill aldrig sluta dansa!
Carina hoppas att deras utflykter kan inspirera andra vårdboenden. Från Borgvalla kommer i alla fall ”dansbussen” garanterat gå till Sundspärlan fler gånger.

Det tar inte många minuter från ankomsten tills att Gertruda Kazimierska hyresgäst Borgvalla och Carina Byrlén Roos, distriktssköterska entrar dansgolvet.

Undersköterskan Åsa Svensson tillsammans med Birgit Carlsson, hyresgäst Borgvalla, trivs nog lika bra på dansgolvet båda två.

Gertruda Kazimierska, Carina Byrlén Roos och Stina Lundgren trivs vid sidan av dansgolvet

Äkta live dansbandsmusik bjuds det på. Denna kväll är det Fernandoz, ett av favoritbanden som spelar.