Demensvänligt Helsingborg
Den demografiska utvecklingen visar att andelen äldre i vårt samhälle ökar. Risken för att drabbas av en demenssjukdom ökar markant efter 80 års ålder. Idag lever 2 100 helsingborgare med en demenssjukdom, en siffra som väntas överstiga 3 000 år 2035. Av de som drabbats bor en stor majoritet kvar i sina hem.
För att kunna möta målgruppens behov av god livskvalitet krävs det att vi driver stadens utveckling i riktning mot att bli ett mer demensvänligt samhälle. Det ställer krav på att vi har ett samhälle med kompetens om demenssjukdomar som är anpassat och underlättar för dem med kognitiva problem. Som ett led i detta arbete finns nu Det demensvänliga konststråket i Mariastaden och Minnenas och kunskapens trädgård på Husensjö.
Välkommen till den vänliga toaletten!
Ett annat inslag i arbetet med att göra Helsingborg till en mer demensvänlig stad är En vänlig toalett som finns på Husensjö intill Minnenas och kunskapens trädgård. Den är till för alla som behöver använda den, men här finns anpassningar för att underlätta för personer med kognitiv sjukdom. Anpassningar som är så naturliga och smidiga att de bara märks om du tänker på dem, men som kanske gör besöket på den vänliga toaletten lite trevligare, lite vänligare än på en annan offentlig toalett. Små förändringar i miljön kan göra det lättare att klara vardagsaktiviteter, så som ett toalettbesök, på egen hand.
Några av miljöanpassningarna är:
- Dörren som syns genom en tydlig färgsättning.
- En extra sittplats bakom en skiljevägg för att kunna få avskildhet men ändå ha en följeslagare med sig in om man behöver hjälp.
- En vit toalettstol för att efterlikna en toalett i din hemmiljö med en rygg att luta sig mot och en tydlig spolknapp.
- Tillbehör så som tvålhållare, handtork och papperskorg är röda i färgen för att knyta an till parken där den röda färgen är återkommande. För att alla tillbehören ska synas tydligt är det viktigt att de är i en kontrasterande färg.
- För att minska speglingar i väggarna och få något att vila ögonen på, finns det ett motiv med trädgrenar och en liten fågel.
- Det spelas svag musik som kan ge lugn i stunden.
En del saker kanske du inte ens märker av att vi har anpassat och då har vi verkligen lyckats!
Den vänliga toaletten är en naturlig förlängning av Minnenas och kunskapens trädgård, som finns här intill. Trädgården är även den anpassad för att underlätta för personer med kognitiv sjukdom, och invigdes av Drottning Silvia i samband med H22 City expo 2022.
Varför finns den vänliga toaletten?
I arbetet med Minnenas och kunskapens trädgård framkom önskemål om en offentlig toalett i parken. De senaste åren har Helsingborgs offentliga toaletter blivit alltmer anpassade till de som förväntas använda dem, exempelvis familjetoaletter i anslutning till lekplatser. Både personer med kognitiv sjukdom och anhöriga menar att man väljer utflyktsmål efter tillgång till offentlig toalett.
I arbetet med att ta fram den vänliga toaletten har Helsingborgs stad haft nära kontakt med personer med kognitiv sjukdom, deras anhöriga samt gäster och personal på närliggande dagverksamhet, för att få veta vilka anpassningar som är viktiga.
Framtagningen av toaletten är ett samarbete mellan Helsingborgs stad och Lunds universitet och är ett projekt som kunnat genomföras med stöd från Vinnova.
Kognitiva sjukdomar
Kognitiv sjukdom är ett samlingsnamn för olika sjukdomar som orsakas av förändringar i hjärnan, förändringar som skadar hjärnan och som blir svårare med tiden, det vill säga hjärnskador. Symtomen av den kognitiva sjukdomen yttrar sig på olika sätt beroende på vilka delar av hjärnan som drabbats. Gemensamt är att sjukdomarna påverkar hjärnans tankeförmåga, kognitionen, varför de benämns som kognitiva sjukdomar.
Förekomsten av kognitiva sjukdomar ökar i hela världen. I Sverige insjuknar uppemot 25 000 personer varje år och risk för att drabbas ökar med stigande ålder.
Många med kognitiv sjukdom bor hemma och lever sina liv som vanligt flera år efter de fått diagnos även om en del förmågor är påverkade.
För att kunna delta i samhället så naturligt som möjligt kan små anpassningar göra den offentliga miljön mer tillgänglig och medverka till att personernas självständighet kan bibehållas.