”Det känns viktigt med ett jobb där man kan hjälpa till så gott det går”

Kurt Stokholm är en av deltagarna på den dagliga verksamheten Café Carizma. Han har en sysselsättning han verkligen trivs med. Sysslorna i caféet, som ligger i polishuset i Helsingborg, är varierande vilket passar Kurt som är en social och skojfrisk person. Redan när han presenterar sig vid namn skämtar han till det.

En man ler och tittar in i kameran.
– Ja, jag heter så, Stokholm. Det är huvudstaden minus ett c, säger Kurt med glimten i ögat.

Glimten i ögat finns där ofta, något som är uppskattat med tanke på Kurts uppdrag i caféet där han möter kunder varje dag. Café Carizma finns i polishuset i Helsingborg och är öppet för alla polisanställda som kan äta både frukost och lunch här. Det är en mycket uppskattad del av polishuset, det kan Kurt intyga.

– Det händer ofta att de berömmer oss. Hur vi sköter allt, att vi håller allt rent och snyggt och att vi har så gott kaffe också, säger Kurt.

Coronapandemin blev en positiv förändring

Att Kurt är deltagare här beror på coronapandemin som, till skillnad från de flesta andra, innebar något positivt för Kuts del. På grund av restriktionerna som skulle minska smittspridningen tvingades hans tidigare dagliga verksamhet, lunchcaféet på träffpunkt Söder, att stänga vilket gjorde att Kurt placerades här på Café Carizma. När pandemin sedan var över fick Kurt erbjudandet att stanna kvar och det ville han gärna.

– Jag hade varit på söder i många år och ville prova något nytt. Nu är jag glad att jag tog steget hit, jag trivs jättebra här, säger Kurt.

En man tar hand om disk.
På Café Carizma är det full fart, inte minst med all disk som behöver hanteras.

Varje vardag från klockan åtta till halv fyra är han här. Dagsysslorna varierar mellan att göra frukostmackor, koka kaffe, göra salladsbuffé och hjälpa till med disken.

– Jag står i kassan ibland också, det är kul. Då träffar man mycket folk. Men jag tycker att det mesta jag gör här är roligt. Jag tycker det känns viktigt med ett jobb, där man kan hjälpa till så gott det går, säger Kurt.

Fokus på hälsa och aktiviteter

Kurt gillar att hålla igång. Varje dag promenerar han till och från jobbet, en sträcka på ungefär två kilometer enkel väg. På måndagar spelar han bowling och på tisdagar brukar det bli ett besök på gymmet för att träna musklerna.

– Jag tänker mycket på min hälsa. Jag vill gärna hålla vikten och leva hälsosamt, säger Kurt.

En man håller i sin keps och tittar in i kameran.
Kurt trivs på Café Carizma. Här är alltid något att göra och personalen i polishuset uppskattar de han och hans kollegor gör.

Just hälsan hamnade i extra fokus för några år sedan när Kurt fick operera sitt hjärta. Hans tidigare arbetsledare såg en dag att allt inte stod rätt till och att Kurt inte orkade lika mycket som han brukade.

– Nu ser du till att gå till doktorn sa hon till mig och det var tur hon sa det. När de undersökt mig på vårdcentralen fick jag åka till medicinakuten. Där upptäckes att jag hade vätska i lungorna, hjärtsvikt och att ena klaffen hade slutat fungera. Det blev operation i Lund och nu tar jag medicin varje dag.

Ser fram emot julen

Nu är Kurt pigg och frisk igen och firade nyligen sin födelsedag. Då gratulerades han bland annat av sin syster som han står nära. Hon bor utanför Höganäs med sin familj och dit ska Kurt så småningom åka för att fira jul. Något som han ser fram emot.

– Julen kommer bli fin. Min syster och jag pratade alldeles nyss och jag ska hem till henne och fira. Hon föreslog att jag skulle komma redan på lillejulafton så att vi kan spela bingo framför teven tillsammans och det gör jag gärna.

En man står vid en kaffemaskin och tittar in i kameran.
På Café Carizma i polishuset går det åt mycket kaffe. De polisanställda brukar ge beröm till Kurt och hans kollegor för att det är så gott.

På Café Carizma i polishuset går det åt mycket kaffe. De polisanställda brukar ge mycket beröm för att det är så gott.Kurt har många runt omkring sig som bryr sig om honom och själv är han generös med beröm till andra. Som exempelvis till handledarna på Café Carizma, Camilla och Maria.

– De är väldigt bra och hjälper oss om det är något man inte förstår. Till exempel om man inte vet hur man ska tillaga en viss sallad, då visar de hur vi ska göra. De är jättesnälla, säger Kurt.