Dygnsavlösning gav Rosita nödvändigt andrum


När Gösta Bengtsson plötsligt blev sjuk och tappade all styrka i kroppen blev det början på en tuff tid för både honom och frun Rosita. De fick mycket stöd från hemvården, men Rosita var också alltid redo att hjälpa sin man.

– Vi kämpade på i två år, men så tipsade en från hemvården oss om avlastning på Villa Louise, säger Rosita.

I 40 år har Rosita och Gösta varit tillsammans. De jobbade ihop och på fritiden blev det många härliga resor tillsammans.

– Min man var den effektiva typen. Han var aldrig stilla. Det har fixats och donats och byggts med hus och trädgårdar, berättar Rosita.

För fyra år sedan kom makarnas liv att ta sig en drastisk vändning. Gösta blev stel i kroppen och hade inte längre någon kraft. Han undersöktes av en neurolog på sjukhuset, men utan att bli klokare.

– Vi har aldrig fått reda på vad som hände, säger Rosita.

Från att ha haft ett väldigt socialt och utåtriktat liv blev nu Rosita och Gösta mer bundna till hemmet.

­– Jag blev som en vårdare dygnet runt. Så fort han ville något så var jag där och frågade vad det var han ville ha.

Änglarnas boning

För att ge Rosita lite avlastning beviljade en biståndshandläggare att hon skulle få dygnsavlösning via Villa Louise. I upp till 14 dagar åt gången erbjöds Gösta att bo på Villa Louise och få stöd från deras vård- och omsorgspersonal.

– Första gången vi var där mötte vi en gäst som sa ”välkommen till änglarnas boning” och det stämmer verkligen. Jag tror många har orkat ta sig igenom de här tunga dagarna med hjälp av avlastningen på Villa Louise, säger Rosita.

I början var det svårt för Rosita att greppa att hon plötsligt hade tid till sig själv, men när hon väl hade vant sig såg hon till att göra alla de vardagsbestyr hon lagt på hög för att kunna fokusera på att ta hand om sin man.

– Jag handlade, hälsade på barnbarn och deras barn. Det var inget större utan det var bara så skönt att kunna gå ut när jag ville, kunna ta hem ett gäng tanter och vara med i mina målargrupper igen.

Flytt till vårdboende

Med Villa Louises och hemvårdens stöd kunde Gösta bo kvar hemma under flera år trots sin sjukdom, men sedan en tid tillbaka bor han på vårdboendet Romares Stiftelse i en lägenhet med egen altan och med utsikt över den stora trädgården. Alldeles intill ligger dessutom Pålsjö skog som bjuder in till fina promenader.

– Det är ett plus att de arrangerar så många aktiviteter på Romares. Det är kul när det händer någonting, säger Rosita som brukar ta bussen som stannar direkt utanför boendet för att hälsa på Gösta.

Rosita har bara goda ord att säga om personalen på Villa Louise. ”Jag förstår inte hur de har fått ihop en personalgrupp som är så omhändertagande, glada och uppmärksamma”, säger Rosita som på fotot pratar med undersköterskan Lena.