En glädje för Asta när Helsingborg blir mer demensvänligt

På Husensjö dagverksamhet samlas varje vecka personer för att få samvaro och träning i vardagen. Verksamheten är inriktad på att ta emot personer med kognitiv sjukdom. En av besökarna är Asta, 75 år, som har diagnosen Alzheimers. Hon besöker dagverksamheten tre dagar i veckan.

Sara Petersson, äldrepedagog, Åsa Westesson, arbetsterapeut och Maja Grodzka, äldrepedagog, jobbar på Husensjö dagverksamhet.

Det råden en hemtrevlig och uppsluppen stämning på Husensjö dagverksamhet. Förmiddagsfikan är avklarad och personal och kunder minglar tillsammans för att planera dagen efter behov. Några vill ta en promenad, medan andra vill stanna inne.

För Asta har livet förändrats med besöken på dagverksamheten. Från början kom hon hit en dag i veckan med det har utökats till tre. Varje måndag, onsdag och fredag är hon tillsammans med andra för att umgås, äta mat, pyssla och ta promenader.

– Jag mår mycket bättre nu med en fungerande planering. Jag har bra stöd av mina anhöriga och av hemvården, berättar Asta genom personalen som även intygar att Astas anhöriga blivit tryggare.

Asta trivs i ”Minnenas och kunskapens trädgård” på Husensjö Med hänsyn till den kognitiva sjukdomens natur är Asta anonymiserad och heter egentligen något annat.

Några av de som arbetar här är arbetsterapeut Åsa Westesson, som tillsammans med äldrepedagogerna Sara Petersson och Maja Grodzka, ser till att besökarna får ut det bästa av sin tid på dagverksamheten. Allt är noga övervägt och planerat.

– För varje ny kund som kommer hit gör vi en bedömning av förmågor och intressen. Utifrån det gör vi sedan en indelning i mindre grupper för att kunna ge rätt utmaningar och träning i vardagsaktiviteterna. Varje person har en individuell hälso- och genomförandeplan, berättar Åsa Westesson.

Dagverksamheter har funnits länge och för att få komma hit behövs en utredning med biståndsbeslut. Sedan 2019 har verksamheten fått tydligare uppdrag och följer nu de nationella riktlinjerna för demens.

– Vi arbetar långsiktigt och ser till varje individ kan bibehålla sina förmågor. Jag hörde någon som sa att en äldrepedagog är som en advokat som ser om sin klient. Vi ser på samma sätt till att det blir bra för våra kunder, säger äldrepedagog Sara Petersson.

Minnenas och kunskapens trädgård

Bara ett stenkast från dagverksamheten finns ”Minnenas och kunskapens trädgård”, ett parkområde skapat genom projektet ”Ett demensvänligt Helsingborg” som vill öka kunskapen och förståelsen för demenssjukdom i samhället. Bland annat genom att bygga upp demensvänliga utemiljöer i Helsingborg.

– Vi promenerar ofta hit tillsammans med våra besökare, som har följt arbetet med att färdigställa trädgården. Det har väckt ett intresse i deras tankar. Det är en uppskattad plats för alla sinnen. Här finns växter att känna och dofta, stockar att balansera på och en uppskattad gunga alldeles intill, säger äldrepedagog Maja Grodzka.

Minnenas och kunskapens trädgård vid Husensjö park gör Helsingborg till en mer demensvänlig stad. Här stimuleras alla sinnen, till och med balanssinnet.

Inte bara personal och kunder på dagverksamheten kan komma hit. I trädgården brukar de ha aktiviteter tillsammans med med förskolorna i området. Det är också en plats som personer med kognitiv sjukdom och deras anhöriga kan ha glädje av tillsammans.

– Många anhöriga är osäkra på vad det kan hitta på, men ett besök i den här trädgården är en perfekt utflykt. Våra kunder känner sig trygga här och kan få en fin stund med sina anhöriga, berättar Åsa Westesson.

Klara färger skapar trygghet

Dagverksamheten har genom sina många promenader hit varit delaktiga i viss utformning av trädgården. I och kring ”Minnenas och kunskapens trädgård” finns flera betydelsefulla detaljer, som att parkbänkar och lyktstolpar längs promenadvägen har målats röda.

– Det finns mycket forskning på färger och demenssjukdom. Klara färger gör det lättare att orientera sig i en miljö. Med den röda lyktstolparna kan våra besökare mer självständigt förstå vilken väg vi ska gå. Med hjälp av tydliga signaler i miljön blir man tryggare och vågar ge sig iväg, säger Åsa Westesson.

Arbetsterapeut Åsa Westesson poserar vid en röd lyktstolpe intill Minnenas och kunskapens trädgård.

För Asta betyder både promenaderna i sig och möjligheten att få uppleva skönheten i naturen mycket.

– Asta säger att hon är stolt över att staden ställer iordning fina miljöer att vara i. Hon menar att det känns bra att det finns en plats de kan gå till och använda alldeles i närheten av dagverksamheten, berättar Asta genom arbetsterapeut Åsa Westesson.

Sara Petersson, Åsa Westesson och Maja Grodzka vid ”Minnenas kunskapens trädgård”. Een uppskattad plats för både personal och besökare på Husensjö dagverksamhet.