En personlig hemservice

I 12 år har Alexandra Boschetto arbetat med hemservice. Hon städar, tvättar, köper mat och utför andra små uppgifter som kunderna behöver hjälp med. Oftast utförs hemservicen medan kunderna är hemma. Något som innebär att Alexandra umgås och pratar med de kunder som är på prathumör.
– Jag tycker om att höra deras berättelser om vad de har gjort och upplevt.

Alexandra Boschetto hjälper hemservicekunden Kerstin Algesjö med att vika tvätt innan det är dags att handla mat.

I Helsingborgs stad är hemvården uppdelad i omsorg och hemservice. Medan vårdpersonal tar hand om omsorgen, till exempel medicinutdelning och personlig hygien, så ser Alexandra och hennes kollegor till att kunderna får sina kläder tvättade och bostäder städade.

– Privata städföretag utför ofta sin städning när ingen är hemma, men vi går hem till kunderna när de är där så vi kan prata med dem. Ibland kommer de på något nytt de behöver hjälp med och ibland vill de bara ha någon att prata med, säger Alexandra Boschetto.

Det är just den sociala biten som hon gillar med sitt jobb, men även att hon slipper jobba på kvällar och helger.

– Jag tror det är därför många söker sig hit. Vi jobbar bekvämt.

I Helsingborg finns åtta hemservicegrupper, Alexandra jobbar för den grupp som har hand om kunder som bor i stadens norra delar. Varje grupp har en schemaplanerare och i Alexandras grupp är det hon.

– Jag planerar in nya kunder, när medarbetare vill vara lediga och så ansöker jag om vikarier vissa dagar. Det blir mycket planering vid datorn för att försöka få samma personal som går till samma kunder, säger Alexandra.

Under en arbetsdag brukar Alexandra hinna med att åka hem till tre till fem kunder. Ibland sätter hon igång en tvätt hos en kund och går sedan och städar hos en annan kund innan hon kommer tillbaka och tar hand om tvätten. Det blir även en del besök i mataffären för att se till att kunderna har de livsmedel som de behöver.

­– Jag gillar att jag får komma ut en hel del. Ofta cyklar jag mellan kunderna och till affären. Då hinner jag få lite frisk luft. Jag trivs verkligen med mitt jobb och att det innebär frihet under ansvar.

Kerstin och Alexandra brukar tillsammans kolla igenom kyl och skafferi för att upprätta en lista över den mat Alexandra ska köpa.