Ett hemvårdsbesök hos Gudrun

Vi följer med på ett hemvårdsbesök hos kunden Gudrun, ett stenkast från Fredriksdal i Helsingborg. Det hon uppskattar allra mest med hemvården är att få börja sin dag tillsammans med personalen, att kunna bo kvar i sin lägenhet och att få hjälp med allt hon behöver.

Vi är på väg hem till Gudrun för ett hemvårdsbesök mitt på dagen. Nu är det är dags att servera middag och att diska efter morgonens besök med frukostservering.

Varje hemvårdskund har personligt anpassad omvårdnad och får medicin utifrån behov. Även från hemservice får Gudrun hjälp med bland annat städning en gång i veckan.

– Jag får hjälp med det mesta. På morgonen behöver jag hjälp med att klä på mig och att hänga nattskjortan på plats. Det finns också en handduk som behöver läggas rätt i skåpet idag, säger Gudrun.

En äldre senior kvinna med glasögon ler mot kameran.
Hemvårdskunden Gudrun.

Att få stöd att kunna stå upp och få avlastning med stående aktiviteter är det som behövs. Hemvårdspersonalen tar fram och på kläder varje dag, hjälper till i duschen en gång i veckan, värmer och serverar mat till frukost, middag och kvällsmat, diskar och går ut med soporna. På kvällen får Gudrun bland annat hjälp med att ta av sig sina strumpor.

– Jag brukar sitta uppe lite längre och titta på TV och varje kväll lägger jag pussel och patiens på paddan. När jag behöver upp och gå använder jag min rullator.

Vid köksbordet bredvid ett stort fönster sitter hon ofta. Där är både fin utsikt och det mesta inom räckhåll av det som Gudrun ofta behöver. På väggarna finns bilder på nära och kära.

– Här är mina barnbarn, en på tre år och en på tre månader. Det här är min dotter och min dotterdotter.

Senior kvinna sitter vid ett bord med en rullator.
Gudrun vid köksbordet.

Det som Gudrun uppskattar allra mest av hemvårdens insatser är när personalen kommer varje morgon så att hon kan börja sin dag tillsammans med dem.

– Oftast får de väcka mig på morgon när de kommer och sen hjälper de mig upp ur sängen. Sen är det frukost. Jag mår bra och bor bra i den här lägenheten. Därför vill jag helst inte flytta härifrån.

Huset byggdes år 1966 och Gudrun har bott här sedan dess. I 50 år sålde hon skor i olika skoaffärer i Helsingborg. Till Helsingborg började hon resa med tåg från Åstorp i samband med att hon träffade sin livspartner. De gifte sig 1953 och sedan dess har Gudrun bott i Helsingborg. Först i en etta och sedan här, i lägenheten där hon fortfarande stortrivs.

Senior kvinna står upp med stöd av sin rullator.
Gudrun med sin rullator.

– Helsingborg känns som en lagom stor stad tycker jag. Jag går inte ut själv men det händer att jag går hem till min syster som bor i trappuppgången här intill. Vi har varandra och bor ensamma båda två.

På måndagar och fredagar följer hemvårdspersonalen med Gudrun ut på promenad om det är fint väder.

– Och darrig är jag när jag ska ta i något, speciellt höger hand, titta här. Då får jag hålla med två händer så går det bra. Jag får hjälp med allt jag behöver än så länge, så det löser sig. Nu ska jag dricka kaffe och ha honung i, säger Gudrun.