Evins praktik banade väg för vikariat och sommarjobb inom hemvården

I slutet av förra året prisades undersköterskan Florenta Gandios till Årets handledare i Sverige. Betydelsen av hennes goda handledning kan vi se när vi möter Evin Ali. Evin är nämligen ett levande exempel på när hemvården lyckas ta hand om sina praktikanter så väl, att de med glädje återvänder som vikarier och sommarjobbare.


Evin Ali från Helsingborg är idag är 21 år gammal och läser just nu till sjuksköterska på Blekinge tekniska högskola i Karlskrona. Det är tre år sedan som hon klev in som elev och praktikant på hemvård centrum 3 på Närlunda och mycket har hänt sedan dess. Inte minst personligen.

– Jag var inte så modig i början när jag kom hit men nu är jag det. Jag är så mycket mer säker på mig själv och det har jag mycket att tacka min fina handledare Florenta Gandios för, berättar Evin. Hon hjälpte mig arbeta med bemötandet av kunder vilket gav mig en känslomässig styrka.

Evin fick en tilldelad praktikplats i samband med att hon gick vård- och omsorgsprogrammet på gymnasiet här i Helsingborg. En lyckosam placering skulle det visa sig då Evin fick Florenta som sin handledare. Florenta Gandios är utbildad handledare steg tre, vilket innebär att hon både handleder elever och sina kollegor i att lotsa praktikanterna rätt in i sin yrkesroll.

Det är ju några år sedan Evin var här på praktik, men jag minns att hon var blyg. Och jag kommer ihåg hur jag själv var. Som ung elev är man osäker i början. Därför vet jag att det krävs mycket mod, att man vågar. Jag tar det alltid nätt i början, speciellt med unga elever. Jag vill att de ska känna att de är i trygga händer, säger Florenta.

Praktik, vikariat och sommarjobb

Evin beskriver praktiktiden som ett sätt att växa på, att våga lära sig säga ifrån.

– Att hjälpa till med mat och bädda en säng det kunde jag sedan innan, men just bemötandet var viktigt att få träna på. Och att säga ifrån, det var en stor grej för mig. Hela min sociala kompetens ökade på dessa veckor. När praktiken var över så ville jag jobba här. Jag kände mig bekväm, det var en trygg stämning och jag kände ju våra kunder, berättar Evin.

Både Florenta och Evin poängterar vikten av en bra arbetsmiljö. Att det finns bra samarbetsvilliga kollegor som stöttar upp när det behövs. Tryggheten på arbetsplatsen är viktig och kunderna märker när personalen trivs.

– Det är inte bara att man kommer och sätter på stödstrumpor, det är lika viktigt med kommunikationen när man gör det. Våra kunder märker direkt när vi arbetar utifrån våra hjärtan. Det handlar om att vi ser dem, är närvarande och bryr oss på riktigt, menar Evin.

”Du är fantastisk” står det vid en av entréerna på hemvård centrum 3 och visst stämmer det. Personal inom vård och omsorg är verkligen fantastisk.

Nu väntar hela sex månaders skolpraktik för Evin. Denna gång i Blekinge eftersom hon går i skolan där. Sedan kvarstår ett års studier innan hon är legitimerad sjuksköterska.

– Men jag ska jobba här i hemvården i sommar hoppas jag, säger Evin kvickt. Jag har redan sökt och önskat om att få vara just här på hemvård centrum 3. Vi får se.

Om du skulle ge ett medskick till någon ungdom som fundera på att söka jobb inom vård och omsorg. Vad skulle du säga då?

– De behöver oss. Våra kunder behöver oss. Så sök jobb, absolut, säger Evin.