Filmpremiär av personlig dokumentär producerad hos DV Media

Christopher Clarkson har under flera år som deltagare hos DV Media, en daglig verksamhet inom Helsingborgs LSS-verksamhet, utvecklat sitt intresse för foto och film. Nu har Christopher gjort en 58 minuter lång dokumentärfilm om sin vän Philippe. Filmen visades för inbjudna gäster den 11 november på Dunkers kulturhus. 

Ett starkt foto- och filmintresse har utvecklats under Christopher Clarksons sex år som deltagare hos DV Media, en daglig verksamhet inom Helsingborgs LSS-verksamhet med sysselsättning för personer med olika funktionsvariationer. Christopher har sett många filmer, tagit mycket foton och varit med på fotoutställningar. En dag såg en regissör från Helsingborg Christophers bilder och sa: “Du har bra bildseende, du borde testa att göra film”. Christopher hakade på idén direkt.

– Det här är min första film. Det känns bra. Jag vill fånga något som ska bli underhållande och som tittarna ska tycka om att se på, säger Christopher, deltagare i daglig verksamhet hos DV Media.

Christopher Clarkson.

Christopher filmade sin vän Philippe från morgon till kväll i ungefär två månader, nästan varje dag i veckan. Från början tänkte handledaren Carl Ingelsson att det skulle bli en 15 minuter lång film.

– Det blev enormt mycket material, en ynnest att få ett så personligt porträtt av någon. Det är inte många som öppnar upp på det sättet. Vi bestämde att filmen fick bli så lång den behövde bli, säger Carl Ingelsson.

– Det hade inte gått att göra filmen kortare, säger Christopher.

Under filmklippningen var Christopher tydlig med hur långa klippen skulle vara och vilka klipp som ska vara var i filmen, vilka ljud och vilken musik som skulle vara med.

– Det är helt och hållet Christophers film. Jag har bara varit förlängda händer i klippningen och fungerat lite som bollplank, säger Carl.

Experiment med meta-perspektiv

Filmvisning på Dunkers kulturhus för inbjudna gäster.

Christopher Clarkson och filmens huvudperson Philippe Langé känner varandra väl. Idéer om några saker Christopher ville filma fanns redan från början. Vissa dagar hände ingenting alls. Ibland kom roliga överraskningar i stunden med kameran igång.

– Jag har känt Philippe i tio år. Jag visste inte hur filmen skulle bli, det var ett experiment. En dag svarade han ja när jag frågade om han ville ställa upp ifall jag skulle göra film om honom, säger Christopher.

Christopher och Philippe känner varandra väl.

Filmen Philippe är en dokumentär med ett reflekterande berättande om hur det kan vara att leva vid sidan av samhällets normer. Med situationskomik, mänsklig värme och känsla ger filmen oss en personlig och avskalad bild av Philippes livsåskådning och tillvaro. I filmen möter vi bland annat Philippes frispråkiga 95-åriga vän Börje och Philippes tre hundar som rastas utan koppel.

– Hundar är ett bra exempel på hur man kan vara som människa – enkel, tydlig och ärlig. Jag har inga mål i livet utan tar det väldigt mycket för dagen. Det jag är bäst på är att låta fantasin spela och vara i nuet, säger Philippe i filmen.

Börje 95 år och Philippe.

Filmen belyser bland annat ett utanförskap. Christopher hoppas att de som ser filmen ska få med sig att alla som vill vara annorlunda ska få lov att vara det, utan att någon annan dömer.

– Man har rätt att vara den man är och tycka det man tycker även om inte alla håller med. Jag tycker man ska acceptera alla, säger Christopher.

Christopher vill också visa att Philippe känner ensamhet, bortom vänskapen till vännen Börje och Philippes många bekanta.

– Jag tycker Sverige känns som ett ensamt land. Det är många som är ensamma här. Hundarna betyder allt för honom, som du ser i filmen, säger Christopher.

Exklusiv visning för Philippe

170 personer såg filmen på premiärdagen i teatersalen på Dunkers kulturhus.

Det blev en överraskning för Philippe både att se filmen och att för första gången se sig själv på filmduken. Han visste ingenting om premiären förrän samma dag. Filmen visades i två omgångar för totalt 170 personer. Andra visningen var exklusiv för Philippe och Börjes anhöriga.

– Det går inte riktigt att planera med Philippe utan han behöver vara här och nu i det som händer varje dag. Den person jag helst vill ska se filmen är han, berättar Christopher.

Christopher Clarkson har arbetat med filmen under nästan ett helt år på DV Media, en av Helsingborgs dagliga verksamheter inom LSS-verksamhet med sysselsättning för personer med olika funktionsvariationer. Efter Christophers gedigna arbete var medarbetarna på DV Media överens om att filmen förtjänar en större publik. För alla som vill se filmen finns den på DV Medias Youtube-kanal.

– Jag vill tacka Carl som suttit med mig och klippt film i många timmar, Dunkers kulturhus för att jag fått visa min första film och alla ni som kom och tittade, säger en nöjd Christopher efter premiären.