För Ragnar på Råå byttes äventyren mot anpassad bostad

Vård- och omsorgsförvaltningen handlägger bland annat ansökningar från personer som behöver anpassa sin bostad. Ragnar är en av de kunder som har behov av olika anpassningar i sitt hem efter att hans liv har förändrats. Han är glad över att kunna bo kvar i sitt hus.

Ragnar har vuxit upp på Råå och köpte huset på andra sidan gatan från sitt föräldrahem, tillsammans med sin livspartner Gunnel. Bostaden var i stort behov av renovering och med hjälp av Ragnars bakgrund som både utbildad möbelsnickare och slöjdlärare kunde paret förvandla renoveringsobjektet till sin drömbostad.

hus i behov av renovering
Ragnar och Gunnel köpte huset under 60-talet.

– Jag har bott på den här gatan hela livet och bara bytt plats på siffrorna i gatuadressen. Redan som barn var jag på besök i det här huset, berättar Ragnar.

Från början var huset både speceriaffär och bostad. Under 56 års tid har Ragnar renoverat, byggt till och reparerat huset i olika omgångar.

Två män äter macka och dricker kaffe.
Ragnar och hans pappa under en fikapaus.

Äventyrligt liv

Ragnar och Gunnel har levt ett händelserikt liv med äventyr, framgångar inom föreningslivet och många upplevelser i naturen. När de inte varit på resa har deras hem varit välbesökt av både släktingar och föreningslivets bekanta.

– Vi har alltid varit engagerade i olika typer av föreningar. Yrkesmässigt har vi jobbat som lärare båda två och levt många äventyrliga år med resor till bland annat Japan och USA. Vi har seglat och åkt skidor. Vi är så tacksamma för allt vi har fått vara med om i livet, berättar Gunnel.

Lättnad över att kunna bo kvar

Ragnars liv förändrades på kort tid. Efter en tids sjukdom tvingades han ta beslut om att amputera båda benen. Han har accepterat sin situation och de båda känner en stor lättnad över att de kan fortsätta bo i sitt hus.

Livspartners i ett mysigt inrett rum.
Ragnar och Gunnel i husets gröna rum.

– Nu börjar det nya, annorlunda livet, säger de.

– Det är så många minnen och så mycket kärlek i det här huset. Därför är vi väldigt tacksamma för all hjälp vi har fått längs vägen. Vi är verkligen nöjda och det har fungerat så bra. Det är det som gör att vi kan bo kvar, säger Gunnel.

Mark möter utomhusramp i metall och trä.
Rampen var nybyggd förra sommaren.

När Ragnar kom hem efter operationen var rampen utomhus färdigbyggd fram till husets ytterdörr och runt huset till uteplatsen. Sedan började anpassningen av husets toaletter. Toalettdörrarna breddades från 70 till 90 centimeter. Placering av handfat och toalett justerades för att ge tillräcklig plats och göra det möjligt för Ragnar att på egen hand förflytta sig i samband med toalettbesök.

Person i rullstol på väg in på en toalett.
Anpassad tröskel och breddad dörr.
En person sitter på en toalett och ser nöjd ut.
Anpassad toalettstol och justering av möbleringen.

Paret vill åldras i sitt hus

Ett mål är att inom kort kunna flytta tillbaka sina sovplatser till parets sovrum på ovanvåningen. Nära sovrummet finns också ett duschrum med duschstol. För att komma upp till ovanvåningen använder Ragnar först protes för att kunna ta sig upp på trappliften med stol och sedan åker han hela vägen uppför den svängda trappan.

En person åker trapplift på stol uppför en svängd trappa.
Ragnar åker stoltrapplift till husets ovanvåning.
En person åker trapplift på stol uppför en svängd trappa.
Ragnar framme vid toppen av trappan.

– Vi har fått allt som vi har behov av. Stoltrapplift, ombyggda toaletter, trösklar, handtag, ramp, duschstol, anpassad vask och flera olika hjälpmedel. Handläggarna har satt sig in i vår situation och verkligen förstått vad vi behöver. Den tid vi har kvar vill vi ha tillsammans, vi är ett team. Och snart är anpassningen av ovanvåningen helt färdig, berättar Gunnel.

En person ställer i ordning en duschstol i en dusch.
Duschrummet på ovanvåningen med duschstol.
Låg tröskel från hall in till badrum.
Anpassad tröskel och breddad dörr.

– Allt går åt rätt håll nu, säger Ragnar.

Tack vare bostadsanpassningen kan Ragnar variera sin rehab-träning och träna även hemma. Han är överens med Gunnel om att de vill åldras i sitt hus och bo kvar i många år till.

– Vi önskar inte någon att uppleva det Ragnar har varit med om, men om det skulle vara någon som ändå gör det, så finns det hopp. Livet fortsätter, säger Gunnel.

Livspartners på en ramp utanför sitt hus.
Ragnar och Gunnel vill åldras i sitt älskade hus och bo kvar i många år.