Fysioterapeuten som ser till helheten


Med sprudlande energi och alltid ett stort leende till hands arbetar fysioterapeuten Andrijana Bekic Mrsic med att se till att hyresgästerna på vårdboendet Stattenahemmet bibehåller och stärker sina rörelseförmågor. Kollegorna på boendet trivs Andrijana så pass bra med att hon umgås med dem både på och utanför jobbet.

Andrijana växte upp i Kroatien, men träffade kärleken och flyttade med honom till Sverige 2004. De första åren i det nya landet blev tuffa. I Zagreb hade hon börjat studera till att bli fysioterapeut, tidigare kallat sjukgymnast, men för att kunna fortsätta med utbildningen i Sverige behövde Andrijana först lära sig svenska.

– Men när jag var klar med Svenska B och hade läst all svenska jag kunde så kände jag mig fortfarande inte språkmässigt redo att avsluta min fysioterapeututbildning, säger Andrijana.

Hon började därför studera till att bli massageterapeut och fick jobb på en kiropraktorklinik. Där jobbade hon i sju år tills hon kände att det var dags att äntligen bli fysioterapeut.

– Jag kände mig full av energi och fick dessutom tillgodoräkna mig en hel del av det jag läst i Kroatien.

Medan hon studerade jobbade Andrijana extra på ett lager.

– Min man jobbar heltid och så har vi två barn så det blev tre tuffa år, men jag klarade det! Jag hade stor vilja och såg fram emot målet, säger Andrijana stolt.

Vill jobba för kommunen

Som nyutexaminerad fysioterapeut var det inga problem för Andrijana att få jobb. Det var snarare tvärtom, hon fick erbjudande från flera håll, men valde jobbet på Stattenahemmet.

– Jag gillade enhetschefens bemötande och att hon ville veta vem jag är som person. Det var ingen hierarki. Jag kände direkt att jag ville vara hennes medarbetare.

Andrijana tycker dessutom att det är en stor fördel att jobba för kommunen istället för på ett sjukhus då hon på ett vårdboende får träffa patienterna under en längre tid.

– Du får bättre kontakt med patienten och kan se till helheten. På ett sjukhus hinner du knappt träffa dem innan patienterna är utskrivningsklara.

Viktigt med empati

Jobbet med de ofta multisjuka hyresgästerna på Stattenahemmet innebär många utmaningar, men Andrijana försöker att alltid utgå ifrån individens förutsättningar och önskemål. Ibland kan det röra sig om att sätta ihop ett program med träningsövningar och ibland får Andrijana hjälpa dem att göra rörelserna samt handleda undersköterskorna hur det kan hjälpa till med övningarna.

– Vi ger personcentrerad vård. Det är viktigt att vara lyhörd och visa empati, säger Andrijana.

Även om hon är den enda fysioterapeuten på Stattenahemmet så känner Andrijana sig inte ensam. Hon har god kontakt med stadens andra fysioterapeuter och arbetar nära ihop med chefen, arbetsterapeuten, sjuksköterskorna och undersköterskorna på Stattenahemmet.

– Jag tycker verkligen om mitt jobb. Jag får uppskattning för det jag gör och jag har trevliga kollegor. Vi har roligt både på och utanför jobbet, säger Andrijana och berättar att hon och kollegorna brukar ha middagar tillsammans på fritiden.

Dagny Karlsson har övat upp sin balans med hjälp av Andrijanas träning.
Andrijana gillar möjligheten att få lära känna hyresgästerna på Stattenahemmet och kunna följa hur träningen hjälper dem.