Gör som Rickard – stötta någon genom att ta ett uppdrag

En viktig uppgift i staden är att säkerställa att det finns ledsagare, kontaktpersoner, avlösare och stödfamiljer. Meningen med dessa uppdrag är att barn, ungdomar eller vuxna med funktionsnedsättning ska kunna leva så självständigt som möjligt. En av de som valt att ta ett uppdrag är Rickard Mattson. Han menar att det ger mycket tillbaka.

Alla som fyllt 16 år och inte finns med i belastningsregistret kan ansöka om att ta ett uppdrag. En som tagit inte bara ett uppdrag, utan hela fyra stycken, är 55-årige helsingborgaren Rickard Mattsson. För honom har detta blivit livsstil och sitt allra första uppdrag tog han redan tidigt i livet.

– Ja, mitt första uppdrag tog jag redan som 22-åring till en av mina dåvarande butiksanställda. Att vara ledsagare eller kontaktperson ger mig så otroligt mycket tillbaka, säger Rickard.

Att vara kontaktperson, ledsagare eller avlösare är ingen regelrätt anställning utan man får istället ett kommunalt uppdrag och ersätts med ett arvode och eventuella omkostnader. Det finns inget krav på utbildning men man måste vara minst 16 år och kunna uppvisa utdrag från belastningsregistret. Det är uppdragsenheten på vård- och omsorgsförvaltningen som ska se till att staden kan erbjuda detta stöd.

– Vi har ett ständigt behov att hitta fler ledsagare, kontaktpersoner, avlösare och stödfamiljer konstaterar Karin Lindkvist, enhetschef på uppdragsenheten och utvecklar:

– För att ta ett uppdrag hos oss behövs ingen speciell utbildning men man behöver ha några timmar över i sin vardag och ett stort intresse för andra människor. Vi vill också att personen ser på uppdraget som något långsiktigt.

Rickard hjälper och stöttar Niels

Vi träffar Rickard Mattson i eftermiddagssolen vid Kärnan tillsammans med 41-årige Niels. Kvällen innan var de här på Kul i juli i Grytan med Kalle Moraeus. Idag går de en promenad och äter en glass i solen.

– Jag har en tanke som går ut på att hitta aktiviteter som vi först gör ihop, men som mina brukare sedan kan göra på egen hand, menar Rickard.

Det är verkligen som att träffa två riktigt bra kompisar när man umgås med Rickard (till höger) som är ledsagare inom Helsingborgs stad till Niels, 41 år.

Niels säger att han ser Rickard som en storebror som ibland följer med på Niels innebandyträningar och matcher med FC Helsingborgs parainnebandy. Eller så kollar de på fotboll ihop. Och där har de något att se fram emot senare i sommar, när Niels favoritlag Landskrona Bois gästar HIF på Olympia.

– Och du Rickard ska stå med mig i Bois-klacken, säger Niels och skrattar högt.

Niles ser fram emot att gå och titta på fotboll på Olympia tillsammans med sin ledsagare Rickard

Fotnot: Är du intresserad av att själv ta ett uppdrag kan du anmäla ditt intresse här på webben.