Händelserik vecka med Balansera mera, Skåneveckan för psykisk hälsa och anhörigvecka

Första veckan i oktober har en hel del att erbjuda i form av föreläsningar och evenemang. Det är de tre kampanjerna Nationella anhörigveckan, Balansera mera och Skåneveckan för psykisk hälsa som sammanfaller den 4-10 oktober. Här har vi samlat information om kampanjerna och var du kan läsa mer om de evenemang och föreläsningar som du kan ta del av.

Balansera mera

Balansera mera är en återkommande kampanj som Socialstyrelsens står bakom med syfte att förhindra och minska fallolyckor. Det är mycket man som äldre kan göra själv för att minska risken att falla och under veckan kommer våra träffpunkter ha en hel del evenemang i balansens tecken.

På våra träffpunkter kommer det erbjudas balansera mera-gymnastik och promenader, prova på-aktiviteter med dans, bordtennis, boule och bågskytte. Föreläsningar och kinesisk folkgymnastik. Alla programpunkter med tid, plats och hur du anmäler dig hittar du i programbladet här:

Klicka här för att ladda ner programbladet för träffpunkternas evenemang under Balansera mera-veckan. (pdf-dokument)

Skåneveckan för psykisk hälsa

Skåneveckan är en vecka för att öka kunskapen och få igång samtal kring psykisk hälsa. Veckan anordnas varje år i anslutning till världsdagen för psykisk hälsa som är den 10 oktober.

Helsingborgs stads bidrag till Skåneveckan för psykisk hälsa 2021 blir i korthet en digital föreläsning med Suicide Zero som hålls den 4 oktober. Den 5 oktober hålls två föreläsningar, en om Vänskapsbänkarna och en av och med Hjärnkollsambassadören Ann Wirsén Meruling. Den 6 oktober hålls en webbsänd förmiddag för ungdomar från Tryckeriet med en efterföljande workshop med Snacka om livet.

Klicka här för att läsa mer om veckans alla evenemang i Helsingborg.

Hjärnkollsambassadör Ann Wirsén Meurling är en populär föreläsare.
Hjärnkollsambassadör Ann Wirsén Meurling är en populär föreläsare.

I Ann Wirsén Meurlings föreläsning ”Från duktig flicka till utbränd kvinna” berättar hon om sin uppväxt som ”duktig flicka” där hon ändå alltid känt sig annorlunda och aldrig jämngammal med sig själv. Hon berättar om sin lyckade akademiska karriär med två doktorsavhandlingar och ett framgångsrikt yrkesliv som mellanchef som slutade i en utmattningsdepression 2013 och en adhd-diagnos vid 55 års ålder.
Denna föreläsning kommer att hållas digitalt via Zoom där du själv kan vara aktiv och ställa frågor i chatten.
Datum: den 5 oktober
Tid: klockan 14.00–15.00
Plats: Klicka här för att delta i den digitala föreläsningen på Zoom i din webbläsare.

Ingen föranmälan krävs, föreläsningen är kostnadsfri. När du klickar på länken behöver du logga in med din e-postadress. Logga gärna in minst 10-15 minuter innan så att bild och ljud fungerar.

Nationella anhörigveckan

Den Nationella anhörigveckan instiftades av Anhörigas Riksförbund och uppmärksammas runt om i hela landet med arrangerade föreläsningar och träffar. Under anhörigveckan i Helsingborg arrangeras flera aktiviteter. Som anhörig är det viktigt att må bra och vi erbjuder en del aktiviteter för återhämtning. Den 6 oktober kan du vara med på ett skogsbad där du istället för att bada i vatten badar i naturen runt omkring dig. eller varför inte följa med på drejning till Wallåkra  Stenkärlsfabrik? Det kan du göra den 7 oktober klockan 10.

Klicka här för att läsa mer om anhörigstödets alla aktiviteter.

Den 5 oktober erbjuds en föreläsning med Supermamsen, en föreläsning om ett annorlunda föräldraskap. Supermamsen är mamma till tre barn med NPF-diagnoser (autism och adhd/add) och arbetar själv som pedagog. Hon föreläser om att bli misstrodd och ifrågasatt som förälder, om kampen för att få skolan att fungera för barnen och om hur man hittar acceptans och glädje i ett tufft föräldraskap.

Datum: den 5 oktober 
Tid: klockan 17.00 – 19.00
Plats: Comfort Hotel Helsingborg
Anmälan: https://simplesignup.se/event/183085-supermamsens-foerelaesning, eller eller telefon 042-10 40 44. Boka din plats senast den 4 oktober.