Hemvårdspersonal räddade kund från rökfylld bostad


När en hemvårdskund försökte torka en fuktig madrass med hjälp av en hårfön tog madrassen fyr och bostaden fylldes av tjock, giftig rök. Som tur var kom hemvårdspersonal till kundens undsättning.

Dagen började som vilken annan arbetsdag. Undersköterskorna Mrjana Pejkic och Carina Vejsa åkte runt till de väntande hemvårdskunderna i norra Helsingborg för att ge dem hjälp och stöttning. Strax efter lunch var Mrjana på väg in till en kund när hon insåg att allt inte stod rätt till.

– Hela lägenheten var fylld av rök. Det var fruktansvärt! berättar Mrjana.

Hon ringde snabbt till kollegan Carina och sa till henne att komma dit.

Medan Mrjana såg till att få med sig kunden ut från bostaden ringde Carina 112 och till de anhöriga. Hon såg även till att ringa till hemvårdsgruppens koordinator som fick ordna så att annan personal åkte hem till de hemvårdskunder som väntade på hjälp.

En granne som såg vad som hände sprang in och släckte branden, som orsakats av en fön som lagts påslagen på sängen.

När ambulanssjukvårdare kom till platsen kunde de snabbt konstatera att tack varje snabbt ingripande var kunden oskadd och även de tre hjältarna klarade sig undan några allvarligare skador.

– Jag blev så stolt när jag hörde vad som hade hänt. Att mina medarbetare har sådan handlingskraft. Man ska alltid tänka på sin egen säkerhet, men de gjorde en bra bedömning som slutade bra för alla, säger enhetschef Ola Nykvist.

– Jag tror alla skulle reagera på samma sätt. Det är mänskligt, säger Mrjana.

Efter att ha säkrat upp att kunden var okej och blev omhändertagen av en anhörig, fortsatte både Mrjana och Carina arbetsdagen som vanligt.

– Nu uppmärksammar vi just denna händelse, men jag har fått positiva berättelser vid fler tillfällen i år då våra medarbetare agerat föredömligt vid andra brandincidenter. Jag är stolt över att vi överlag har ansvarsfulla medarbetare och det är jätteviktigt att vi som arbetsgivare uppmärksammar goda prestationer, säger Eric Semb, verksamhetschef för hemvården.


Polisen hyllade Mrjana, Carina och grannen efter deras insats. Källa: Polisen nordvästra Skåne, Facebook