Hjälp till och stötta genom att ta ett uppdrag

Du vet väl att du via uppdragsenhetens sida ”Ta ett uppdrag!” kan hjälpa ett barn, en ungdom eller vuxen? Detta som stödfamilj, ledsagare, kontaktperson eller avlösare inom LSS.

Barnhand håller en vuxens handMeningen med dessa uppdrag är att barn, ungdomar eller vuxna med funktionsnedsättning ska kunna leva så självständigt som möjligt. Och i Helsingborg är det uppdragsenheten inom vård- och omsorgsförvaltningen som ska se till att staden kan erbjuda detta stöd.

– Vi har ett konstant behov att hitta fler stödfamiljer, ledsagare, avlösare och kontaktpersoner konstaterar Karin Lindkvist, enhetschef på uppdragsenheten som därför lanserat sidan Ta ett uppdrag  på Helsingborg.se.

Så har du några timmar över som du vill använda till något meningsfullt där du hjälper och stöttar någon annan i deras vardag? Kanske har dina barn blivit stora, är du pensionär eller student…

– För att ta ett uppdrag hos oss behövs ingen speciell utbildning men man behöver ha några timmar över i sin vardag  och ett stort intresse för andra människor. Vi vill också att personen ser på uppdraget som något långsiktigt, säger Karin Lindkvist

Att ta ett uppdrag är ingen regelrätt anställning. Utan du får ett kommunalt uppdrag och ersätts med ett arvode och eventuella omkostnader. Alla som fyllt 16 år och inte finns med i belastningsregistret kan ansöka om att ta ett uppdrag.

För Rickard har detta blivit ett sätt att leva

Två män äter glass i solen
Rickard Mattsson (till höger) äter en glass i solen med Niels.

En som gjort precis detta och tagit inte bara tagit ett uppdrag, utan hela fyra stycken, är 55-årige helsingborgaren Rickard Mattsson. Och för honom har uppdragen som ledsagare och kontaktperson inom LSS blivit en livsstil.

– Jag tog mitt allra första uppdrag redan som 22-åring, då jag var kontaktperson åt en av mina butiksanställda. Att vara ledsagare eller kontaktperson ger så otroligt mycket tillbaka, säger Rickard.

Här hittar du lediga uppdrag just nu

Mer information om uppdragsenhetens aktuella och lediga uppdrag som stödfamilj, ledsagare eller avlösare hittar du på  Aktuella uppdrag.