HR-konsulten Charlotte vill vara med och påverka i möten mellan människor

Att locka nya förmågor men samtidigt ta vara på de befintliga medarbetarna på vård- och omsorgsförvaltningen är ett av Charlotte Esbjörnssons viktiga uppdrag som HR-konsult.

Sedan ett år tillbaka pendlar 28-åriga Charlotte Esbjörnsson från hemmet i Glumslöv till jobbet på vård- och omsorgsförvaltningens lokaler på Maria park.

Med ett intresse för skolan och en rektor till mamma växte 28-åriga Charlotte Esbjörnsson upp i Svalövs kommun i tron på att det var lärare hon skulle bli när hon blev stor. Efter grundskolan gick hon barn- och fritidsprogrammet på gymnasiet och började därefter att vikariera som lärare. Förväntningarna var skyhöga och hon såg fram emot att äntligen få testa på sitt drömyrke. Det slutade inte som hon hade tänkt sig. Ett arbetsliv i klassrummet var inget för henne och hon bestämde sig snabbt för att lägga de planerna på hyllan. Men någon reservplan fanns inte.

Utan att veta vad hon skulle göra härnäst tog hon kontakt med en syokonsulent i hopp om att hitta sitt kall i livet.

– Jag gjorde ett test för att se vilket yrke som skulle passa mig och fick svaret att jag skulle bli lärare, skrattar Charlotte.

Fast besluten att hitta något annat började hon och syokonsulenten istället leta efter andra områden där Charlottes pedagogiska egenskaper skulle kunna passa.

Charlotte räds inga utmaningar. ”Jag brukar tänka att allt kommer gå bra. Egentligen finns bara nuet. Varför ska jag stressa upp mig innan något hänt?” , säger hon.

Vägen ledde henne till HR-avdelningen på vård- och omsorgsförvaltningen

Lite mer än sex år senare har hon numera en examen från personal- och arbetslivsprogrammet på Lunds universitet, praktiserat på Öresundskraft, vikarierat på skol- och fritidsförvaltningen och arbetat ett år som HR-konsult på vård- och omsorgsförvaltningen.

– Mycket av det jag gör som HR-konsult går under paraplyet attraktiv arbetsgivare. Dels behöver vi locka till oss nya medarbetare men även vara en bra arbetsgivare för våra befintliga medarbetare, säger hon.

Inom hennes område ingår allt från arbetsmiljö, lagar, förmåner och lön till att stötta chefer för att de ska kunna fatta grundade beslut.

– Det roligaste är att får vara med att påverka i det lilla mötet mellan arbetsgivare och medarbetare men även i större förvaltningsövergripande möten som kan handla om att påverka hur vi ska vara som arbetsgivare. Att få chefer och medarbetare att alla dra åt samma håll alltid kan vara utmanande. Varje människa är unik och det är svårt att ha en och samma mall i alla ärenden.

För Charlotte är ingen arbetsdag den andra lik. ”Det är ett väldigt roligt arbete. Medarbetare på vård- och omsorgsförvaltningen arbetar alla tider på dygnet och mycket kan hända”, säger hon.

Hon vill fortsätta utvecklas

Trots att hon är ny i sin roll och ständigt lär sig nya saker, räds hon inga utmaningar. Det samma gäller på fritiden. För två år sedan sprang hon Helsingborg marathon och i år satsar hon på Båstad marathon. Intresset för löpning fick hon av en slump när hon skaffade hund.

– Jag behövde röra på mig och hunden behövde rastas. Numera springer vi två varje morgon. Det får mig att må bra och jag blir effektivare på jobb än om jag skulle ta sovmorgon och skippa löpningen.

Hon siktar inte på något guld, istället är det den euforiska känslan av att lyckas med något man tar sig an som lockar. I framtiden ser hon möjligheten att utvecklas, både i löparspåret och på arbetsplatsen.

– Just nu vill jag göra mycket av allt möjligt för att få en bred kunskap i yrkeslivet. Senare kan jag tänka mig att bli specialist inom ett visst område. Jag har fortfarande mycket kvar att utforska.