Ingrid hoppas på en nystart för Valltorp 

Våren 2020 var en turbulent tid att leva i, inte minst för hyresgästerna på Valltorps vårdboende. Under ett par månader drabbades boendet hårt av coronapandemin och en efterföljande granskning i media. Hur påverkas man som anhörig av en sådan situation och hur känns det att inte veta när man ska få krama sin närstående nästa gång?

Ingrid Strömbergs mamma Eva bor på Valltorps vårdboende sedan drygt tre år tillbaka.

Det är den första dagen i september, och trots den krispiga höstluften värmer solens strålar. Det har gått några månader sedan den intensiva våren på vårdboendet Valltorp. En av hyresgästerna på Valltorp är Ingrid Strömbergs mamma Eva som bott på vårdboendet i drygt tre år.

I det vita besökstältet i trädgården bakom de gula tegelbyggnaderna får vi möjlighet att ses och samtala om vad som hänt under våren. Det är tack vare tältet som anhöriga och hyresgäster har kunnat ses överhuvudtaget, om än med en plastvägg mellan dem.

”Det har varit hemskt att läsa rubrikerna i tidningen”

Som så många andra har inte Ingrid kunnat undgå den täta medierapporteringen om coronasmittan på Valltorp. På frågan om hur det har känts att läsa mörka rubriker om hennes mammas boende svarar hon att det har varit hemskt.

– Jag har flera bekanta som ringt upp mig och frågat ”visst är det på Valltorp din mamma bor”? Det har varit jobbigt att läsa alla rubriker och reportage för jag tycker att media visat upp en väldigt negativ bild som jag inte känner igen mig i.

Sedan besöksförbudet infördes i mars har Ingrid och hennes bror inte kunnat träffa mamma Eva på samma sätt som tidigare, och det har varit jobbigt. Trots det har de varit noga med att respektera att det råder ett besöksförbud, och har därför träffats i besökstältet istället för som vanligt inne i lägenheten. Det har påverkat relationen på så sätt att det inte gått att komma nära, och för Eva som är dement kan en klapp på kinden eller en hand i sin göra stor skillnad.

– Det var en gång som mamma var ledsen och ville ha en kram. Det gjorde ont i hjärtat att inte kunna ge henne en då, minns Ingrid.

Tyvärr har inte alla anhöriga varit lika respektfulla. Många har trotsat besöksförbudet för att träffa sina nära och kära, berättar Ingrid.

– Personalen gjorde sitt bästa för att hålla på besöksförbudet, men det finns ju ingen lag som säger att de kan stoppa folk från att komma in. Det är ju omöjligt att veta hur smittan kommit in men jag tycker det är fel att skylla allt på personalen.

Hoppas på en nystart

Nyligen fick anhöriga besked om att vård- och omsorgsförvaltningen beslutat att tillsätta en ny ledning på Valltorp. Ingrid har haft bra kontakt med enhetschefen och övrig personal på Valltorp men förstår att det efter en så turbulent tid kan vara på plats med en nystart.

– Kanske är det en sådan här nystart som behövs, även om jag inte tror att det räcker med att byta ut en chef. Alla i personalen måste ju vara med på att tänka nytt och lämna det gamla bakom sig. Jag hoppas av hela mitt hjärta att det blir bra här igen, säger Ingrid.

Ingrids mamma Eva testades positivt för covid-19 men klarade sig utan några som helst symtom. Hon är uppe och går med rollatorn, och träffar sina barn med jämna mellanrum i besökstältet i trädgården. Eftersom Ingrid själv tillhör en riskgrupp kommer hon att fortsätta besöka mamma Eva i besökstältet även efter att besöksförbudet på vårdboenden hävts.