Inspirerande invånarråd för äldre om framtidens boende

Invånarna som deltog i H22 invånarråd den 2 november uttryckte sina tankar om framtidens boende för äldre när vård- och omsorgsförvaltningen tillsammans med Helsingborgshem och politiker från staden träffades under en förmiddag på Dunkers Kulturhus.

Framtidens boende var temat för H22 invånarråd. Ett tjugotal invånare i åldern 70+ diskuterade hur ett hem för hela livet skulle kunna se ut. Tillsammans med medarbetare från vård- och omsorgsförvaltningen, kommunpolitiker och bostadsföretaget Helsingborgshem uttryckte de äldre från olika boenden i Helsingborg sina egna tankar.

─ Jag vill ha ett boende där jag kan röra mig på ett enkelt sätt inom lägenheten, säger Bengt Wendel.

Många av deltagarna håller med och pratar om hantering av disk, att nå hyllor, skåp och att kunna förflytta sig vidare ut till både soptunnorna och busshållplatsen. Priset för både boende och specialanpassningar i hemmet är också något som många deltagare påpekar som avgörande i sitt val av bostad.

─ Ordet livskvalitet är ju rätt fluffigt, påpekar Bengt och vill veta mer om hur ordet tolkas konkret när det kommer till olika bostadsanpassningar.

Visningslägenhet på Drottninghög

Några av framtidens konkreta möjligheter kommer att visas upp i visningslägenheten Home4Life på Drottninghög under H22 City Expo. Vård- och omsorgsförvaltningen tillsammans med företagen Helsingborgshem, Tunstall och Pingday AB bygger upp lägenheten och inreder med nytänkande design och innovativ teknik.

─ Tekniken i sig är inte så viktig utan mer vad den används till, uttrycker några av de äldre invånarna efter diskussioner i mindre grupper.

De menar att olika individer har olika behov av anpassningar och att det känns viktigt att bli sedd just utifrån de individuella förutsättningarna.

Innovationer för individer

Några av de äldre vill träffa sina kompisar mer, andra önskar att vårdpersonalen kan få mer tid till kontinuerliga möten för att motverka ensamhet. Deltagarna i invånarrådet är överens om att innovationer på olika sätt behöver underlätta förflyttningar och ge möjligheter för det dagliga livet.

För att innovationerna ska kunna genomföras i verkligheten behövs samarbeten, tester och utrymme att misslyckas. Det är genom Helsingborgs satsning som stadens innovativa utveckling ligger i framkant och kan leda fram till att förverkliga de konkreta lösningarna som behövs för framtidens boende. H22 invånarråd för äldre är en del av arbetet med att ta fram lösningar, tjänster och produkter efter behov från kunder, medarbetare och invånare i Helsingborgs stad.

Invånare Bengt Wendel.

Invånare Bertil Perntoft.

Invånarna Ingrid Insulander och Maje Altin.

Invånare från Helsingborg stad.

Ett tjugotal invånare i åldern 70+ diskuterade framtidens boende på H22 invånarråd.

Invånare Kristina Filipson Jonsson.