Ivan överlevde olyckan – fick börja om livet på nytt

Den 21 maj 2016 förändrades Ivan Zrinscaks liv för alltid. Ivan hittades svårt skadad i samband med en trafikolycka, så allvarligt att han svävade mellan liv och död. Men livet kom tillbaka och idag, fem år senare, har Ivan fått vänja sig vid ett nytt liv. Nästan som att börja om helt från början. Minnena från livet före olyckan har inte helt kommit tillbaka och det fysiska målet är att lära sig gå på egen hand igen.

Ivan sitter tillsammans med sin mamma Majda vid köksbordet på Kometgatans LSS-boende där Ivan bor. De tittar på bilder både från uppväxten och från tiden strax efter olyckan. En bild visar Ivan när han låg nedsövd på intensiven i Lund.

– Han hade kraftiga hjärnskador, en skadad njure och flera benfrakturer. Ena lungan var skadad och ena lårbenet var helt av, berättar Ivans mamma Majda.

Majda var den som tog emot det svåra beskedet som en förälder aldrig vill få, att ens barn hittats svårt skadad och svävar mellan liv och död.

– De sa bara att det är jätteallvarligt och att de inte visste om han skulle överleva. Vi fick bara avvakta och se.

Ivan låg nersövd i respirator under flera veckor för att sedan sakta komma tillbaka steg för steg. Han minns inget från den första tiden på sjukhuset. Det gäller även tidigare minnen från sitt liv.

– Jag tappade alla minnen från mitt liv som det var före olyckan, men när mamma berättar så kommer lite tillbaka och jag känner igen mig på bilder från förr. Jag har ju gjort mycket saker så det är synd att så mycket är glömt. Men det kunde varit mycket värre, jag är glad att jag klarade mig så här bra, säger Ivan.

Ivans liv hängde på en skör tråd. Efter olyckan vårdades han för livshotande skador, men överlevde och kom tillbaka till livet.

Lång väg tillbaka till livet

Före olyckan hade Ivan levt ett aktivt liv i 38 år med en bakgrund som elektriker och företagare. Att komma tillbaka till livet skulle bli en lång resa och en vändpunkt kom när Ivan ett halvår efter olyckan fick en plats på Orup i Höör, ett specialistsjukhus för rehabilitering vid hjärnskada. Här upprättade man en plan som skulle få Ivan tillbaka till livet. Ett liv där han skulle kunna klara sig själv och förflytta sig på egen hand.

– Det var helt fantastiskt vilken personal de hade där. Sjukgymnasten var där varje dag för att få upp Ivan på en stå-bräda. Bara att kunna resa sig och gå på toaletten var ett stort framsteg, berättar Majda som var vid Ivans sida hela vägen.

Majda berättar att hon ofta satt och vred på Ivans fötter när han låg i sängen för att hålla igång rörligheten. Att finnas där för sin son var en självklarhet, men inte alltid så lätt.

– När kuratorn berättade för mig att Ivan aldrig skulle bli samma person igen var det som att drabbas av en stor sorg. Jag ska säga dig att det gör ont i själen än idag, men jag tar det dag för dag och gläds med varje framsteg som han gör, säger Majda.

Ivan tillsammans med mamma Majda, som funnits vid Ivans sida längs hela resan tillbaka till livet. Idag kan hon glädjas för varje framsteg han gör.

Strukturerad vardag

Ivan lever idag ett strukturerat liv som han trivs med. Varje vecka följer han ett schema med träning både på gymmet, vårdcentralen och den dagliga verksamheten Zenit.

– På Zenit tränar vi rytmik och rörelse. Vi brukar också träna på att gå. Det är bara att kämpa på tills man kan börja gå själv igen. Nu vet jag att det tar tid, men självklart vill jag bli av med rullstolen och gå som vanligt, säger Ivan.

Även om Ivan har mål för framtiden så har han redan kommit en bit på vägen med att klara sig på egen hand. Han använder sin telefon, tittar på TV och lagar mat själv. Just matlagning är ett stort intresse för Ivan, som gjort sig lite känd för sin goda mat på LSS-boendet.

– Matlagning för mig är att få fram smakerna som man vill ha. Ibland har jag dörren öppen när jag lagar mat, då händer det att personalen tittar in och frågar vad jag lagar för det luktar så gott, säger Ivan glatt.

Ivan går på den dagliga verksamheten Zenit där han bland annat tränar på att gå. Målet är att en dag kunna släppa både rullstol och rullator.

Vill tacka alla som varit en del på resans väg

Ivan är medveten om sin livsresa och vill gärna rikta ett tack till alla som varit en del av den. Ett speciellt tack vill han rikta till korttidsboendet Pålsjö Park, där han vistades innan han flyttade till Kometgatan.

– Det svårt att komma ihåg alla för det har varit så mycket folk inblandade men jag vill tacka alla som varit en del på resans väg. Jag vill verkligen tacka sjukgymnast Annika Nordström på Pålsjö Park. Hon har hjälpt mig mycket. Hon var både drivande och bestämd. Med henne var det bara att gå till frukosten och sätta sig på en stol, det var aldrig ens tal om en rullstol det var bara gå-träning som gällde, berättar Ivan.

Tillbaka till köksbordet på Kometgatan. Där sitter nu Ivan och hans mamma och småpratar om kommande aktiviteter. Ivan ska kolla efter en ny telefon, en android som passar bättre till hans hjälpmedel.

– Vi får se vad de har kampanj på. Förr hette det huvud, axlar, knä och tå. Idag är det huvud, axlar, var är min telefon? skämtar Ivan med ett brett leende och skrattar. Ett leende och ett gott skratt som känns extra i hjärtat att se när man vet allt som Ivan har gått igenom.

Det är många som stöttat Ivan under resans gång att komma tillbaka till livet, något som han känner stor tacksamhet inför.