”Jag gillar att ha många bollar i luften”

Butiksarbetare, skådespelare och föreläsare. Det är några av de titlar som kan beskriva Isak Bruno. Isak tycker om när det händer saker och just nu är det full fart i butiken på Väla där han har sin praktik. Alldeles nyligen hade dessutom filmen där han spelar en av huvudrollerna premiär.


Isak Bruno har en praktikplats genom den dagliga verksamheten Navigator och är på Coop tre dagar i veckan. Här jobbar han ute i butiken, plockar upp varor och ser till att det ser snyggt ut i hyllorna. Just nu står påsken för dörren och det är många varor som ska sättas ut. Han trivs med jobbet, mycket tack vare trevliga kollegor.

– Det bästa med jobbet är mina kollegor. Zandra och Alex till exempel. Vi skojar mycket tillsammans. Vi försöker fokusera på jobbet, men ibland flippar vi ut. Vi har så roligt ihop, berättar Isak.

Isak är en målmedveten person. När han skulle söka praktikplats provjobbade han först på tre olika ställen där arbetet var utomhus, men tog sedan själv kontakt med sin nuvarande praktikplats.

– Jag trivdes aldrig med att jobba utomhus, det var inte min grej. Så jag tog och ringde runt till olika butiker där jag kunde tänka mig jobba i istället. Till slut fick jag komma hit på studiebesök och nu är jag här.

Huvudroll i succéfilm

Förutom butiksarbetet har Isak även provat på skådespelaryrket. För några år sedan fick han en av huvudrollerna i filmen ”Sockerexperimentet”, en film som baseras på verkliga händelser då man på Vipeholmsanstalten under 1950-talet utsatte personer med funktionsnedsättning för ett kariesexperiment. De hölls inlåsta och ibland fastspända och matades med sega kolor för att framkalla hål i tänderna. Isak spelar en av de intagna som blir utsatt och även detta jobb fick Isak helt på eget initiativ.

– Ja, jag blev nästan chockad när jag fick jobbet. Jag bara ringde upp filmproducenten och frågade om de behövde en manlig skådespelare. Jag fick komma dit och träffa dem, sedan var jobbet mitt.

Bild från filmen Sockerexperimentet, där Isak spelar Vilgot, en av de intagna som utsätt för ett kariesexperiment.

Det tog två och en halv månad att spela in filmen i Vänersborg. Isak bodde där under hela den tiden och fick då ta ledigt från praktikjobbet. Den färdiga filmen blev en succé och i februari i år hade den premiär på hela 130 biografer runt om i Sverige.

I butiken där Isak har sin praktik finns exakt samma kolor som Isak fick äta i filmen Sockerexperimentet.

– Jag trodde aldrig filmen skulle bli så populär, men det blev den. Efter filmen fick jag frågan från en skola som ville att jag skulle komma ut och berättat om filmen och svara på frågor. Som att hålla en föreläsning, berättar Isak stolt.

Träning och framtida drömmar

Isak är ständigt i rörelse och en annan passion i livet är att träna Jujutsu. Isak har grönt bälte vilket innebär att han har kommit en bra bit på vägen.

– Jag tränar två dagar i veckan och jag älskar det. Vi tränar boxning, sparkar och lär oss olika grepp. Jag har inte tävlat än, men det skulle jag gärna vilja.

Även träningen är ett sätt att umgås och hitta bra vänner i livet. Ett minst sagt aktivt liv, precis som Isak vill ha det.

– Det är det jag menar med att ha många bollar i luften. Att göra många saker. För jag vill inte sitta still och stirra rakt in i väggen till exempel, säger lsak och skrattar.

Isak Bruno trivs med praktiken men har framtida drömmar om ett jobb. Vad det blir får framtiden visa.

Hemma på väggen hänger filmaffischerna från Sockerexperimentet fint inramade och det finns drömmar om att fortsätta skådespelarkarriären. Genom olika Facebookgrupper håller sig Isak uppdaterad med vad som händer i branschen och läser om vilka lediga jobb som finns.

– Jag är med i flera grupper för statister och skådespelare. De flesta jobben är dock i Stockholm och det är lite retligt. Man vill ju inte behöva åka 60 mil för att filmas.

Även om Isak just nu trivs på sin praktikplats, så siktar han längre och målet är att så småningom få en anställning.

– Ja, jag vill gärna ha ett jobb. Oavsett om det är i en butik eller som skådespelare. Huvudsaken är att det är ett jobb, säger Isak målmedvetet.