”Jag har sagt till mina närstående, gå och vaccinera er så fort ni kan”

Det är morgon på Dunkerska husets vårdboende och idag är det full aktivitet. Matsalen på vårdboendet har tillfälligt gjorts om till vaccinationscentral där hyresgäster och personal ska få vaccin mot covid-19. Bertil Perntoft är en av de som är på plats, redo för att få sin andra dos.

Bertil Perntoft imponeras av organisationen kring vaccinationerna.

Bertil, som är en punktlig man, tittar på klockan på sin mobiltelefon. Den är lite mer än halv nio och vaccineringen ska enligt plan börja klockan nio. Personal från Region Skåne är här för att se till att hyresgäster och personal på vårdboendet ska få sitt vaccin under säkra förhållanden. Bertil följer förberedelserna med blicken och imponeras över hur det hela har organiserats.

– Ja, du ser hur de har radat upp här. Jag är imponerad över hur de har lagt upp det. Organisationen när det gäller vaccinationen här är perfekt, säger Bertil.

Allt fler av vårdboendets andra hyresgäster ansluter nu. Stig Bertilsson, som även han ska få sin andra dos vaccin, är en av dem. Stig och Bertil är väl bekanta med varandra. De träffas i princip dagligen, gärna över en kopp kaffe i biblioteket som ligger i anslutning till matsalen. Det var en självklarhet för de båda att tacka ja till vaccinerbjudandet.

– Ärligt talat har jag bara följt vad som står i tidningarna och läst den informationen. Sedan har jag bara ställt in mig i ledet, punkt slut, säger Bertil.

Även Stig har följt hur arbetet med vaccinationen i samhället har fortskridit.

– Jag tycker att man ska vaccinera sig så fort man kan, även de som inte bor på äldreboende. Jag har rekommenderat mina närstående och sagt till dem, gå och vaccinera er så fort ni kan, berättar Stig.

Stig Bertilsson är glad över att få bli vaccinerad och rekommenderar även det till sina närstående.

God uppslutning

Sjuksköterskorna från Region Skåne är nu redo och den goda uppslutningen gör att det har bildats en spontan kö till vaccineringen. Bertil är först ut.

– En del påstår att det kan vara besvärligt efteråt, men mig veterligen upplevde ingen här några efterverkningar efter första sprutan, berättar Bertil.

Bertil Perntoft får vaccin mot covid-19.

Kön betas av snabbt och snart är det Stigs tur.

– Här är vaccinationsarmen säger Stig och tar sig på höger arm. Där har jag ett märke från jag var tolv år och fick vaccin i skolan. Då blev det en rund prick som man kan skönja än, säger Stig.

Väl framme frågar sjuksköterskan Stig om han är högerhänt, vilket han är, och väljer då istället vänster arm som får bli vaccinationsarmen idag.

– Det blev vänster men det spelat ingen roll, jag kan klara vilket som, säger Stig.

– Bara det inte är partifärgen som är vänster, skämtar Bertil kvickt med ett leende.

Cirkeln sluten

Stig och Bertil kopplar av en stund efter vaccinationen. De sitter i favoritfåtöljerna inne i biblioteket och småpratar och kommer in på respektives bakgrund. Bertil Perntoft är kanske för många ett känt namn då han tidigare tjänstgjort som stadsbyggnadsdirektör i Helsingborgs stad. Bertil berättar att han bland annat varit med om den stora nybyggnationen i Norra Hamnen och stadsmässan H99.

Stig Bertilsson kan se lite av sin livscirkel slutas sedan han flyttade hit till Dunkerska huset. Stig arbetade åt industrimannen Henry Dunker i hela 41 år och vårdboendet ligger i anslutning till hans före detta bostad. Henry Dunker var en av grundarna till anrika Helsingborgs Gummifabrik, sedemera Tretorn AB.

– Jag började på Helsingborgs Gummifabrik direkt efter att jag tog examen. De kom nästan och hämtade oss där och erbjöd oss jobb direkt efter skolan, berättar Stig.

Stig och Bertil umgås gärna i biblioteket tillsammans.

Många färdigvaccinerade

Både Stig och Bertil anses nu vara färdigvaccinerade. Enligt den övergripande planen kommer samtliga särskilda boenden i Helsingborgs stad vara färdigvaccinerade inom några veckor. Då har omkring 1 000 hyresgäster fått sina två doser med fyra veckors intervall. Nyinflyttade kommer därefter att vaccineras efter hand. Både Bertil och Stig ser fram emot att pandemin ska få ett slut.

– Jag har inte haft några problem alls under pandemin, jag har hållit mig frisk. Nu är jag vaccinerad och tänker att jag ska gå fri från det här, säger Stig.