”Jag vill att de ska känna sig som drottningar och kungar”

En varm sommardag på vårdboendet bygger han upp en glassbar med lyxig glassmeny, en annan ordnar han disco. Han lagar efterlängtad thai-mat till personalen som i pandemitider inte går ut och äter så ofta, som en hyllning till det fina arbetet de gör. Sådan är han, Reyky Diangson, undersköterskan på vårdboendet Dunkerska huset. En varmhjärtad person som med glädje ger sin omgivning det där lilla extra.

Reyky är född och uppvuxen i Filippinerna nära turistparadiset Boracay med service som en självklar del av livet. Han började tidigt jobba inom hotell och restaurang men tog sig vidare som steward på kryssningsfartyg, där han seglade runt jordens alla hörn.

– Jag drömde om att bli sjökapten så jag sökte mig till sjön och utbildade mig även inom sjöfart. Efter examen jobbade jag i några år innan jag och min flickvän, som kommer från Sverige, bestämde oss för att flytta hit för att skapa ett liv tillsammans.

Väl här i Helsingborg lärde sig Reyky snabbt svenska och fortsatte på servicebanan genom att utbilda sig till undersköterska. Han gjorde sin praktik på vårdboendet Dunkerska huset, där han jobbar idag.

– Här fick jag också sommarjobb under utbildningen och jag kände direkt att jag trivdes med att arbeta med äldre. För mig är det en dröm att kunna göra livet så roligt som möjligt för den som bor på ett vårdboende, säger Reyky.

Att dela med sig på Instagram är ett sätt att skapa trygghet

Genom att ordna aktiviteter som förgyller livet för hyresgästerna kände Reyky att han kunde göra skillnad.

– Jag hörde från hyresgästerna att de saknade mig när jag inte var här, det gav mig mer inspiration. Det ska vara härligt att åldras, gärna med guldkant i tillvaron. Det förtjänar man efter ett långt liv och vi vet aldrig när det tar slut. Därför vill jag att de boende ska känna sig som drottningar och kungar.

Det där lilla extra som Reyky är med och skapar här på vårdboendet delar han gärna på Instagram. Liksom många andra vårdboenden i staden har Dunkerska huset ett Instagramkonto där de delar bilder från både vardag och fest. Reyky får ofta beröm för sin förmåga att fånga ögonblicken i bilderna.

– Jag älskar att fotografera och vill att man genom bilderna ska känna att man nästan är med här själv. Det är också ett sätt att skapa trygghet för den anhöriga, att de får se att vi har det bra här.

Så här kan det se ut på Dunkerska husets Instagram. Reyky i full fär med att servera glass i den temporära glassbaren.

Nominerad till kvalitetsutmärkelser

Att Reyky är en populär undersköterska förstår man snabbt när man följer hans arbete och det har han även föreslagits få belöning för. Två gånger har han nominerats till att få pris vid stadens interna kvalitetsutmärkelser. Ett utdrag ur den senaste nomineringen från hans kollegor ger en fin summering av denne speciellt varmhjärtade undersköterska:
”Ständigt hittar han på nya aktiviteter. Det är alltid varma känslor som flödar från Instagram, anhöriga som får ta del av kärleken, blir glada av alla upptåg och känner sig trygga. Vi känner oss tacksamma för att Reyky inspirerar oss till att vilja mer och känner glädje varje dag på vårt arbete.”

I trädgården på Dunkerska huset serverar undersköterskan Reyky Diangson våfflor. Bild från Dunkerska husets Instagram.
Enkla men uppskattade aktiviteter förgyller livet för hyresgästerna på vårdboendet. Bild från Dunkerska husets Instagram.