Jason drömmer om att bli ordningsvakt

På Skarans tillsyn tillbringar 16-åriga Jason de flesta vardagar efter skolan. Där träffar han kompisar, ritar och sitter vid datorn. Särskilt spännande tycker han det är att leta upp filmer på åskväder och högljudda tåg på Youtube.

Jason älskar att gunga i spindelgungan som finns i trädgården på Skarans tillsyn.

Bredvid äppelträdet i trädgården på Skarans tillsyn, som ligger i ett bostadsområde på Rosengården i Helsingborg, står en röd gungställning med en stor gunga.

–  Det är en spindelgunga, jag gillar att gunga, säger Jason med ett leende.

Jason bor i Helsingborg med sina föräldrar och lillebror, och går första året på gymnasiet på Filbornaskolan. Efter skolans slut kommer han till Skarans tillsyn som är en tillsynsverksamhet för ungdomar mellan 13 och 18 år. Där spenderar han eftermiddagarna tillsammans med drygt tio andra barn och ungdomar som tillsammans med personalen hittar på olika aktiviteter, åker på utflykter, bakar, spelar spel och pysslar.

Förkärlek för tåg

En av favoritsysslorna är att rita, särskilt tåg och andra fordon.

– Jag tycker om att rita, särskilt tåg och andra fordon, som bilar och båtar, berättar Jason. Bredvid honom på bordet ligger flera stora pappersark fyllda med noggrant illustrerade tågvagnar, flygplan, båtar och bilar.

Just tåg är något som ligger Jason varmt om hjärtat. Han drömmer om att jobba som ordningsvakt i tunnelbanan i Stockholm. Där får man möjlighet att vara nära tåg men också hjälpa människor som kanske inte hittar rätt eller som är bråkiga.

– Jag brukar titta på teveprogrammet om ordningsvakterna i tunnelbanan. Det var så jag kom på att jag ville bli ordningsvakt, säger Jason.

Förutom att rita tycker Jason om att skriva berättelser, ofta om bilar eller olika äventyr. Han har också en förkärlek för julen och julens alla dekorationer under julskyltningarna. Nyårsraketerna på nyårsafton missar han inte. Redan nu funderar Jason på hur det kommer att bli med årets julfirande.

– Tror du julskyltningen på stan blir av i år? Och julmarknaden på Liseberg? Jag gillar att gå på julmarknad och titta på alla ljusen, säger Jason och ser förhoppningsfull ut.

Fredagsmys med disco och popcorn

Jason tycker om att skriva berättelser och leta upp videoklipp på datorn.

Förutom de vanliga aktiviteterna anordnas det ibland fredagsdisco på Skarans tillsyn. Då bjuds det på popcorn, godis och läsk – och såklart dans! Jason ler stort när han berättar om sitt favoritgodis som är choklad.

– Mitt favoritmellis är annars pizza, eller pannkakor, säger han.

Det märks att Jason trivs tillsammans med kompisarna och personalen på Skarans tillsyn, där stämningen är positiv, kärleksfull och avslappnad. Jason säger hejdå till sin kompis Lukas som ska gå hem för dagen, och vinkar glatt innan han återgår till datorn där han påbörjar en ny sökning för att hitta klipp på några av världens häftigaste åskväder.