Joy har hamnat rätt på Djuramossa – längtar efter djuren

När den dagliga verksamheten Djuramossa öppnade i januari var Joy en av de första på plats. Med ett stort intresse för djur och natur har hon hamnat rätt. Här får hon vara med och forma miljöerna för de djur som ska finnas på gården när allt är på plats. 

En leende kvinna med mörkt halvlångt hår, glasögon och beige stickad tröja
Joy, 39, har nära till skratt.

– Jag har blivit bonde, säger hon och skrattar. Jag älskar att vara utomhus och göra grejer. De andra säger att jag har gröna fingrar och det tror jag också.

Hittar sina egna sätt att göra saker

Varje dag är hon på gården utanför Viken och fixar. Hittills har de ordnat ett hönshus med stor inhägnad hönsgård utanför. Det stora växthuset har fått krukor där det planterats både fröer och lökväxter. Rabatterna längs husen rensas nu från ogräs och rhododendronbuskarna klipps ner.

– De som hade gården innan har låtit det mesta bara växa upp, säger Joy. Jag har lärt mig att klippa buskarna längs gula huset, räfsat löv och även planterat lavendel i rabatterna. Nu ska vi ta bort alla taggiga rosenbuskar och brännässlor.

En leende kvinna med mörkt halvlångt hår, glasögon och beige stickad tröja pekar på lavendelplantor i en rensad rabatt
Med lite hjälp har Joy planterat lavendel längs personalbyggnaden. Plantorna har redan börjat blomma.

Alla utrymmen på gården är, eller kommer bli, tillgängliga för personer som är rullstolsburna eller använder rullator. Det finns ramper till alla ingångar, dörröppnare och en hiss till konferensrummet på loftet. Även utemiljöerna har gångar och uteplatser som är tillgänglighetsanpassade. Med sin elrullstol tar sig Joy lätt runt i sin vardag. Den är nödvändig för henne, då benen inte bär.

– Jag är en hustomte och problemlösare som klarar att göra allt ändå, säger Joy. Jag har byggt ihop utemöbler och bänkar, burit grenar till hönshuset, planterat fröer, grävt upp och planterat buskar. Det gäller bara att anpassa sig. Igår skruvade vi ihop grillen som ska vara på baksidan och just nu håller vi på att fixa kaninburen.

Djur är ett stort intresse

Att Joy gillar djur går inte att ta miste på. När hon pratar om de djur som ska finnas på gården lyser hon upp.

– Jag längtar först och främst tills djuren kommer. På gården kommer vi ha katter, höns, kaniner och något hushållsdjur. En gris eller nåt, säger Joy och skrattar igen. Men helst vill jag ha en egen hund, en blandras. Det är min enda önskan.

En leende kvinna med mörkt halvlångt hår, glasögon och beige stickad tröja sitter i en elrullstol i ett städat hönshus.
I hönshuset har Joy varit med och fixat sittpinnar och gungor till hönsen.

– Jag vill ha fint runt omkring mig och på en verksamhet med djur, trädgård och blommor så tycker jag man ska hjälpas åt, säger Joy. Djuren måste komma i första hand och då kan det inte ligga saker och skräp som de kan skada sig på.

Aktiv på fritiden

Förutom att hon bytt daglig verksamhet har Joy precis också flyttat. Från en lägenhet på söder till landsbygden och ett helt nystartat boende i Allerum.

– Jag älskar nya saker, säger Joy. Det är också mycket lugnare på landet.

På sin fritid tycker Joy om att träffa kompisar, gå ut och äta, gå på bio och pyssla. Men helst är hon utomhus.

– Jag ser fram emot att uteplatsen vid boendet blir klar, säger Joy. Jag älskar att sitta ute och grilla.

Även om Joy de senaste 16 åren bott i Helsingborg finns det en liten längtan till Ystad då hon tillbringade mycket tid hos sin faster som bodde där.

– Fast hon inte lever längre skulle jag kunna tänka mig att flytta dit. Men jag trivs jättebra här på Djuramossa så det vete tusan om jag flyttar igen, säger Joy och skrattar igen.