Karin Nilsson får Ribbingska Minnesfondens äldrepris 2023

Karin Nilsson, undersköterska och Silviasyster på vård- och omsorgsförvaltningen i Helsingborgs stad, är 2023 års pristagare av Ribbingska Minnesfondens äldrepris. Vid en ceremoni på Grand Hotel i Lund den 11 april mottog hon den hedervärda prischecken på 100 000 kronor av landshövding Anneli Hulthén.


Karin Nilsson är den första helsingborgaren som tilldelas priset och hon får det för sitt stora engagemang i att bemöta människor med kognitiva sjukdomar på ett bättre sätt. Det är ett ärofyllt pris som Karin med stor glädje tar emot.

– Jag är stolt och glad över att få det här priset. Det är jättestort. Det är en i Sverige om året som får det och jag har blivit utvald. Det är himla roligt, säger Karin Nilsson.

Landshövding Anneli Hulthén delade ut prischecken på 100 000 kr till Karin Nilsson.

Karins engagemang i och stora kunskap om demenssjukdom lyser igenom i juryns motivering som lyder:

”Undersköterskan Karin Nilsson och Silviasystern, Helsingborg får Ribbingska minnesfondens äldrepris 2023 för hennes föredöme att bemöta människor oavsett ålder och kognitiv förmåga. Hon brinner för att alla ska utbildas i demens och lära sig mer och bli bättre på bemötande. Hon har gjort avtryck hos många människor och har även varit initiativtagare till den demensvänliga parken i Helsingborg.”

Stolta kollegor

På plats vid prisutdelningen i Lund fanns flera kollegor från myndighetsavdelningen på vård- och omsorgsförvaltningen, vård- och omsorgsnämndens ordförande Lars Thunberg och Annika Andersson, omsorgsdirektör.

– Vi var ett helt gäng stolta kollegor och helsingborgare som var på plats. Karin höll en mycket inspirerande föreläsning om sitt och stadens arbete för ett demensvänligt Helsingborg. Alla som lyssnade förstod hur välförtjänt priset var, säger omsorgsdirektör Annika Andersson.

Det var ett glatt gäng kollegor från vård- och omsorgsförvaltningen som var på plats för att se Karin Nilsson ta emot Ribbingska Minnesfondens äldrepris i Lund.

Ribbingska Minnesfonden är en fond som finansierar forsknings-och utvecklingsprojekt inom äldrevården med målsättning att sprida forskningsresultat till allmänhet, organisationer, politiker och andra beslutsfattare inom privat och offentlig sektor som berörs av äldres problematik. Fondens äldrepris instiftades 1986 och delas årligen ut till en person som har gjort betydande insatser för att förbättra äldres livsvillkor i samhället.