Kerstin – en eldsjäl på träffpunkt Rydebäck

Kerstin Brandt är en flitig besökare på Träffpunkt Rydebäck. Hon har varit med från början när träffpunkten öppnade och är nu även volontär. Kerstin hjälper till vid olika evenemang och dessutom håller hon i Balansera Mera-gymnastiken varje vecka.

När Kerstin kommer in på träffpunkten hälsar hon och småpratar med de flesta. Hon slår sig ner i en fåtölj och börjar berätta om Rydebäck – orten som har varit hennes hemvist i 52 år och som ligger henne varmt om hjärtat.

– Jag var med från början och såg hur hela samhället växte fram. De första flyttade hit 1966 och på den tiden fanns här inte så mycket mer än de första villorna, Krokaskolan med årskurs 1 och 2 och Grandelius affär.

Kerstin är uppvuxen tillsammans med sin familj på Lidingö. Hon utbildade sig till lågstadielärare vid småskoleseminariet i Stockholm och tog examen 1954. Samma år gifte hon sig och flyttade till en närliggande ö, Värmdö.

– Vi bodde i ett trevligt område och hade nära till fina sjöar, bärskogar och skidbackar. Vid denna tid växte Stockholm mycket och man planerade att bygga ett nytt område med höghus i närheten av där vi bodde. Det tyckte vi var synd och valde därför att flytta. Flytten gick till Rydebäck i Skåne.

– Först arbetade jag på Raus Planteringsskola och därefter blev Ättekullaskolan min arbetsplats. Jag har alltid tyckt om mitt arbete, säger Kerstin.

Leder välbesökt gymnastik

Som pensionär lever Kerstin ett aktivt liv och tycker om att vara ute och gå och att träffa sina väninnor.

– Vi brukar spela bridge tillsammans och äta ihop. Jag är medlem i pensionärsföreningen SPF och deltar i deras aktiviteter.

Hon började tidigt att engagera sig i Träffpunkt Rydebäck och blev så småningom volontär.

– Från början drevs träffpunkten som en förening och redan då var jag en aktiv deltagare. Efter att staden tog över träffpunkten fortsatte jag att delta som volontär och hjälper till vid olika aktiviteter.

– Varje onsdag håller jag i Balansera mera-gymnastiken på träffpunkten. Mellan 12-14 pensionärer kommer hit och vi utför rörelser tillsammans som tränar balansen. Det är trevligt och stämningen är trivsam. Och så är det roligt att några män är med, säger hon.

Förutom gymnastiken deltar hon gärna i träffpunktens övriga utbud så som att spela bridge, lyssna på olika föredrag eller att luncha ihop med andra besökare.

– Vi lunchar ihop en gång i månaden. Då turas vi om att köpa halvfabrikat i affären intill och sedan delar vi på kostnaden och hjälps åt, berättar Kerstin.

Hon brukar också delta i de fester som herrarna på träffpunkten anordnar.

– Herrarna i festkommittén arrangerar och bjuder in till olika fester så som vårbuffé, oktoberfest, midsommarsill och julfest. Det är alltid rusning till dessa fester och platserna tar slut fort. Herrarna brukar samlas på träffpunkten en gång i veckan för att prata om festerna.  Detta är ett mycket trevligt inslag, säger hon.

Att träffpunkten betyder mycket för Kerstin råder det ingen tvekan om. Hon skiner upp när hon pratar om de olika aktiviteterna och gemenskapen.

­– Jag bor ensam och mina barn och barnbarn bor inte i Rydebäck, därför är jag glad så länge jag orkar gå hit. Här träffar jag många gamla vänner eftersom jag har bott i Rydebäck så länge. Och såklart nya vänner som jag inte känner sedan tidigare. Jag blir glad när jag kommer hit och ser att det sitter folk och pratar och dricker en kopp kaffe. Det finns så många som är ensamma och jag tänker mycket på hur vi ska nå ut till dem och få dem att komma hit, avslutar hon.

Kerstin leder Balansera-mera gymnastiken där deltagarna utför rörelser till musik.