Måltidens dag med fokus på kärleken till maten och jobbet

Idag är det Måltidens dag, även kallad Offentliga måltidens dag. En dag som firas stort över hela landet, inte minst inom vår egen måltidsverksamhet MatOmsorg. I år har man öppnat upp lite extra för att dela med sig av arbetsglädjen i köken.

Verksamhetschef Sandra Bengtsson omgiven av kockarna Emin Korajkic och Peter Andersson i Borgvallas tillagningskök.

Dagen är instiftad av Måltidsakademien och syftet med Måltidens dag är att lyfta fram den offentliga måltiden som en lustfylld upplevelse, en positiv träffpunkt och därmed en viktig ingrediens i ett gott liv. Att ge extra fokus till hur betydelsefulla våra dagliga måltider faktiskt är.

Det är också ett tillfälle att uppmärksamma våra kockar och det fina arbete de gör med att laga våra offentliga måltider, varje dag. Visste du att det faktisk serveras så många som tre miljoner måltider i vård, skola och omsorg i Sverige, varje dag?

På MatOmsorg, som planerar, tillagar och levererar måltider i många av våra verksamheter, firas så klart denna dag med extra allt. Maten serveras idag med fin dukning och festlig inramning. Just inför Måltidens dag har i år köken dessutom fått besök av både chefer och politiker som fått provjobba i köket under ett arbetspass.

Imponerande arbete

I köket på Borgvalla vårdboende fick verksamhetschefen Sandra Bengtsson prova på att laga mat tillsammans med kockarna Emin Korajkic och Peter Andersson. Ett arbetspass som imponerade på Sandra.

Verksamhetschef Sandra Bengtsson fick vara med och skala potatis i Borgvallas kök. Ett uppskattat arbetspass.

– Jag är så imponerad över deras engagemang och yrkesstolthet. Hyresgästen är verkligen i centrum och de lägger mycket kärlek i den mat som serveras, säger Sandra Bengtsson, verksamhetschef.

Glad över uppmärksamheten

I tillagningsköket på Lundhagens vårdboende är det full fart. Kockarna Helena Gryth, Sanaa Alsaadi och Ronni Hansen som även är köksansvarig lägger ner både hjärta och själv för att skapa dagens måltid som består av revben och korv med rotfruktsgratäng och rödkål. Till efterrätt blir det bakat äpple med fyllning toppad med grädde och kanel.

Ronni Hansen tycker att Måltidens dag ger en uppmärksamhet kring det som vanligtvis bara sker i kulisserna.

– Det är bra med uppmärksamhet kring det vi gör. Våra måltider kan vara höjdpunkten på dagen för våra hyresgäster. Det känns viktigt för oss. Vi lägger ner mycket tankar bakom det, säger Ronni.

Lundhagens lunchmeny på Måltidens dag.

I Lundhagens kök tillagas ungefär 200 portioner mat om dagen. Måltiderna serveras både på vårdboende och skickas även ut till Tuvehagens vårdboende och Himmelstalunds LSS-boende. Måltiderna är mycket uppskattade och lär verkligen bli så även idag, på självaste Måltidens dag.

Kocken Ronni Hansen tog emot Lena Östholm Munkberg, ledamot i vård- och omsorgsnämnden som fick provjobba i köket på Lundhagen.