Matomsorg Borgvalla nominerade i mattävlingen White Guide Senior

Matomsorg Borgvalla är ett av fem kök som är nominerade i den prestigefyllda mattävlingen White Guide Senior. Syftet med tävlingen är att lyfta fram allt det goda som görs på vårdboenden runt om i Sverige.

Några av medarbetarna på Matomsorg Borgvalla, från vänster Emin Korajkic, Peter Andersson och Håkan Andersson.

White Guide är en restaurangguide som årligen testar och presenterar närmare 800 restauranger i Sverige. Tävlingen White Guide Senior har funnits sedan 2015 och belönar äldre- och vårdboenden som förstår vikten av att satsa på helheten, som inte bara ser till maten utan även till måltidsmiljö, service, bemötande, samarbeten och framför allt – respekt, förståelse och lyhördhet för matgästernas behov.

Ny tävlingskategori för specialkost

Matomsorg Borgvalla är nominerat i den nya tävlingskategorin White Guide Senior Special Foods som är inriktat på konsistensanpassad kost/specialkost.

– Man brukar bedöma att cirka åtta procent av Sveriges befolkning har behov av så kallade anpassade måltider, med andra konsistenser. I många fall räknas det som en typ av nederlag, eller tabu, att prata om detta. Personalen på våra tillagningskök sätter en ära i att göra dessa måltider så välsmakande och säkra för kunden som de bara kan bli, och strävar efter att få samma utseende som övriga rätter som serveras. Just därför är denna nominering mycket glädjande för oss att få, säger kostchef Jenny Håkansson.

Håkan Andersson, kock på Matomsorg Borgvalla, berättar om hur det känns att vara nominerad:

– Det känns väldigt roligt men samtidigt lite överraskande att vi blivit nominerade. Vi skickade in recepten mest på skoj, men att bli nominerade är ju ett kvitto på att vi gör rätt i vår strävan att förbättra och utveckla timbalkosten*.

Ett av Matomsorg Borgvallas tävlingsbidrag är en timbalbratwurst med timbalpotatissallad.

Finalen av White Guide Senior går av stapeln i Helsingborg den 3 november, så nu håller vi tummarna! Läs mer om tävlingen White Guide.

Följ gärna arbetet i våra kök på Instagram.

*Timbalkost är specialkost utvecklat för personer med tugg- och sväljsvårigheter, så kallad dysfagi. Timbaler är baserat på finpasserade råvaror och är mjuk, slät och lik omelett i sin konsistens. Även för en professionell kock är det utmanande att göra perfekta timbaler, eftersom de måste ha rätt konsistens och näringsinnehåll samtidigt som de ska se goda ut och smaka gott.