Med hjärta och glädje kommer man långt – Rhea inspirerar andra

En viktig del i arbetet på våra enheter är att ta hand om praktikanter på bästa sätt. De ska tycka att det är så kul att jobba inom vård och omsorg att de väljer oss som arbetsgivare efter studierna. Ute i våra verksamheter har vi utbildade handledare som tar hand om praktikanterna och ser till så att de får en bra introduktion i yrkesvalet. Men om man är extra inspirerad, inspirerande och även vill ge sina handledande kollegor pepp och stöd kan man bli handledare steg 3. En sådan är Rhea Barrientos på Romares stiftelses vårdboende.

Kvinna med mörkt långt hår och asiatiska anletsdrag

Det är en pigg och glad kvinna i knallrosa tunika som möter mig i huvudentrén. Hon ler från öra till öra, hälsar mig varmt välkommen och undrar direkt om jag vill ha kaffe eller något annat.

– Jag kommer från en kultur där vi både har det i oss och är duktiga på att ta hand om andra och ge service. Jag älskar mitt jobb som undersköterska och är nästan arbetsnarkoman, säger Rhea Barrientos med ett skratt.

Att Rhea skulle hamna inom vårdyrket var inte självklart. Men när hon läste SFI fick hon praktisera inom vården och det kändes rätt.

Kvinna med mörkt långt hår och asiatiska anletsdrag häller upp kaffe– Att ta hand om de äldre här är som att ta hand om mina far- och morföräldrar hemma i Filippinerna. Det ger mig glädje att kunna ge mina hyresgäster den bästa servicen när jag inte kan ge mina släktingar hemma det, säger Rhea. Drömmen har alltid varit att jobba som polis men att ta hand om äldre är bättre.

Trivs med både kollegor och jobb

På Romares stiftelses vårdboende är utgångspunkten att ge personcentrerad vård. Rhea har huvudansvaret och är kontaktperson för två hyresgäster. Hon ser till så att deras individuella behov uppfylls av henne och två kollegor i ett team. Tillsammans hjälps de åt och stöttar varandra i att göra ett bra jobb.

– Det är viktigt att vi hjälps åt. När man gillar vad man gör och har roligt på jobbet blir arbetet lättare och mer meningsfullt, säger Rhea.

Eftersom Rhea är en aktiv, sprudlande glad och engagerad person drar hon gärna igång olika aktiviteter. Hon arrangerar gymnastik varje vecka men också olika mindre spontana aktiviteter för hyresgästerna. Allt för att sprida glädje.

Handledarrollen en naturlig utveckling

Glädjen för jobbet sprider hon även i sitt uppdrag som handledare. För Rhea är handledandet en naturlig del av arbetet. Utbildningen till handledare steg 1 och 2 gick hon för drygt två år sedan. Sedan dess har hon tagit hand om ett par praktikanter och lotsat dem in i yrket.

Men nu har hon dessutom tagit nästa steg i sin utveckling. Under hösten har hon utbildat sig till handledare steg 3. I den rollen handlar det både om att utveckla praktikhandledningen men också att finnas som ett stöd för sina handledande kollegor på enheten.

Kvinna med mörkt långt hår och asiatiska anletsdrag sitter vid ett skrivbord– Jag gillar att utveckla mig. På utbildningen fick jag massor av idéer och verktyg som jag kommer att ha nytta av när jag handleda elever och kollegor i framtiden, säger Rhea. Mitt första uppdrag nu är att tillsammans med enhetschefen och vår administratör se över våra praktikintroduktioner. Sedan ska jag gå igenom dessa med resten av personalen på en arbetsplatsträff (APT). Där hoppas jag att jag kan inspirera mina kollegor.

Pedagogik och tålamod behövs

Att bli handledare betyder att du ska lära någon annan hur ni arbetar på er enhet med era hyresgäster/kunder. Du behöver tycka det är kul att på ett pedagogiskt sätt förklara och visa hur det går till samtidigt som du behöver ha tålamod.

– Som handledare man ska komma ihåg att även vi har varit nybörjare som våra praktikanter och det är viktigt att vi inte har för höga förväntningar på dem. De kommer på praktik för att vi ska visa och lära dem hur vi jobbar, säger Rhea. Samtidigt har de med sig nya kunskaper från skolan som vi kan ta till oss.

Utbildningen till handledare steg 3 består av fem träffar under några månader. Under dessa träffas deltagarna och får metoder samtidigt som de skapar ett nätverk tillsammans.

– Det är varken svårt eller krångligt att bli handledare steg 3. Men du behöver känna dig bekväm med att vara en förebild, att du är intresserad, vill lära dig nya metoder och lära dig om dig själv, säger Rhea. Först då blir man en bra handledare.

Aktiv småbarnsmamma

På sin fritid umgås Rhea med sin sambo, deras tvååriga son och vänner. Hennes syster med familj bor i Åstorp så Filippinerna saknar hon inte så mycket. När systrarna träffas blir det ofta filippinsk mat, prat och lek med barnen.

– Jag har två hem, ett här och ett i Filippinerna. Jag försöker åka hem till mina föräldrar var tredje år. Jag är glad att jag kom iväg 2019, innan pandemin, men nu hoppas jag att jag kan åka snart igen, säger Rhea.