Med sina personliga assistenter kan Rickard leva ett vanligt liv

För 17 år sedan diagnostiserades Rickard Paulsson med den kroniska sjukdomen MS. Trots det kan han leva ett någorlunda vanligt liv med hjälp av sina personliga assistenter: ”de är som mina förlängda armar och ben”, säger han.

Rickard bor i en lägenhet på Ättekulla i Helsingborg. Här kan han bo tack vare sina tre personliga assistenter som turas åt att hjälpa honom i vardagen. De finns där under hela dagen för att göra livet så bra som möjligt för honom.

– Assistenterna hjälper mig med dagliga sysslor. De handlar, lagar mat och tvättar till mig. De tar också med mig på olika läkarbesök. Och så hjälper de mig så att jag kan hälsa på min flickvän som inte bor så långt här ifrån, berättar Rickard.

Endast 40 år gammal fick han av sjukdomen MS och typen som kallas primärprogressiv MS. Det innebär att sjukdomen gradvis utvecklas åt det sämre hållet. Rickard har hjälp 14 timmar per dygn och hans personliga assistenter är hos honom mellan 8-22 varje dag.

– Mellan fem och halv sex varje morgon kommer nattpatrullen och hjälper mig upp. När min assistent kommer vid åtta tvättar de mig, gör frukost och borstar tänderna, säger Rickard.

Har rekryterat sina assistenter

Rickards arbete har alltid betytt mycket för honom. Under sina verksamma år har han bland annat varit driftschef på Schenkers. Så småningom tog sjukdomen över och han tvingades att sluta arbeta. När han sex år senare fick rätt till personlig assistans blev livet  enklare.

– Det har överlag fungerat bra. Dyker det upp några problem så löser vi dem. Det innebär såklart en viss förändring att han andra personer i sitt hem, men jag tycker att jag anpassade mig ganska fort, säger Richard.

Rickards personliga assistenter är anställda av Helsingborgs stad.

– Jag har själv varit med och rekryterat dem. Det har fungerat bra, men jag har bytt ett par gånger av olika anledningar. Det är bra att man kan vara med och påverka, berättar han.

Rickard i sitt trivsamma vardagsrum på Ättekulla.

Lyhördhet är viktigast

Eftersom Rickard tillbringar de flesta av dygnets timmar tillsammans med sina personliga assistenter anser han att en god relation är avgörande. På frågan om vilken egenskap som han tycker är viktigast hos en personlig assistent svarar han direkt utan tveka.

– Lyhördhet. Det är absolut viktigast. En bra assistent ser också vad som behöver göras i hemmet. Och så är det viktigt att ha en ömsesidig förståelse för varandra, säger han.

När han var yngre spelade han fotboll och utövade kampsport. Idag ägnar han sig åt lugnare aktiviteter så som att lyssna på musik och att titta på TV. På grund av koniskt trötthetssyndrom blir han fort trött och behöver vila mycket.

– Jag orkar inte så mycket, men trots det löper dagarna på. Mina personliga assistenter finns där vid min sida. De betyder väldigt mycket för mig. Med hjälp av dem så att jag kan leva ett skapligt vanligt liv, säger han.