Nybyggda LSS-boendet på Gräddögatan invigt

Invigningsbandet är klippt! På måndag flyttar den första hyresgästen in i vår nybyggda gruppbostad på Gräddögatan för hyresgäster med LSS-beslut. Förväntansfulla medarbetare, enhetschef, verksamhetschef, omsorgsdirektör, vård- och omsorgsnämnden och fastighetsförvaltningen firade att boendet är färdigbyggt.

Ett rött band på väg att klippas framför hus med förväntansfulla personer.
Lars Thunberg klippte invigningsbandet till Gräddögatans LSS-boende.

− Vi är ett dream team! säger undersköterska Marie Karlberg som med en ny konstellation kollegor kommer att forma tillvaron i de ljusa och fräscha lokalerna tillsammans med de sex blivande hyresgästerna. Utifrån hyresgästernas individuella behov har de elva medarbetarna blivit handplockade med sina olika bakgrunder inom hemtjänst, vårdboende och andra LSS-boenden i staden.

− Det känns bra att få vara med från början, säger enhetschef Carina Sjöberg.

Under hösten 2021 började bygget av den nya gruppbostaden som är anpassad för att hyresgästerna ska kunna leva ett så självständigt liv som möjligt utifrån deras individuella behov. Rummen är utformade som små lägenheter med generella anpassningar som kan passa även andra hyresgäster längre fram. Alla rum har tvättmaskin och torktumlare, diskmaskin, kök och en egen uteplats i markplan.

Delaktighet genom hela processen

Flera medarbetare i staden har bidragit med sin kunskap, till exempel att boendet främjar hyresgästernas eget val om de vill vara sociala eller hellre vara för sig själv på sina rum. En av lägenheterna har extra ljudisolering efter ett särskilt behov från en blivande hyresgäst.

− Vi har jobbat mycket med delaktighet i projektet, involverat medarbetare, facket, fastighetsförvaltningen och gjort intervjuer med tidigare hyresgäster från andra LSS-boenden, säger verksamhetschef Marie Strömberg.

Några andra behov som kom fram under intervjuerna och som bidragit till utformningen är att rummen har två ingångar, en avskild sovalkov och stora förvaringsutrymmen. Allt för att kunna leva så självständigt och värdigt som möjligt. I närområdet finns jordgubbsplockning och handikappbad vid stranden.

− Boendet smälter fint in i området och känns som ett hem att komma hem till, säger Marie Strömberg.