Philip har sikte på att skaffa egen lägenhet

Philip tar emot på Slussens korttidsboende vid Kungshult i Helsingborg. Han har precis kommit hit efter att ha rest med buss från jobbet i Ängelholm. Här på korttidsboendet bor Philip tio dygn i månaden i en egen liten lägenhet.

Slussen är ett korttidsboende med plats för unga och vuxna med intellektuella och neuropsykiatriska funktionsnedsättningar. Här kan man bo olika många dagar varje månad för att bland annat träna sig på att bo själv. Målet är att kunna klara sig själv i en egen lägenhet så småningom. Philip har haft en plats här sedan 2019. Från början bodde han här fem dygn i månaden, men nu har han utökat det till tio dygn per månad.

– ­Jag siktar på att skaffa en egen lägenhet. Jag skulle vilja bo i Ängelholm där min tvillingbror bor. Han och jag jobbar också på samma jobb, säger Philip.

Philip jobbar på ett företag som rekonditionerar bilar. Det betyder att man tvättar, polerar och vaxar bilar och husbilar.

– ­Vi gör bilarna fina både invändigt och utvändigt. Vissa bilar vi får in kanske ska säljas och då ska vi göra dem extra fina, berättar Philip.

Innan han fick jobbet i Ängelholm gick han på olika dagliga verksamheter i Helsingborg, som exempelvis Navigator. Där tränas man till att söka och få en fast anställning, något som nu alltså Philip har lyckats med. Men det var tack vare sin bror som han hittade jobbet.

– Jag skulle möta upp min bror på hans jobb en dag och då började jag prata med dem där. De frågade mig om jag ville praktisera där och det ville jag så klart. Det är två år sedan nu och nu har jag fått en anställning, säger Philip stolt.

Aktiv och social

Philip tycker om att umgås med människor, som här på Slussen där han har träffat flera vänner.

– Jag tycker om att träffa människor med olika bakgrunder. Alla som är här på Slussen har olika åldrar och kommer från olika platser. Det är spännande att få höra om andras historia.

Det underlättar så klar att man är en social person när man ska bo nära andra. På Slussen kan de boende umgås i det gemensamma vardagsrummet. Philip spelar gärna FIFA, ett fotbollsspel på TV, tillsammans med kompisar. Just fotboll är ett stort intresse.

– Jag har spelat mycket fotboll i nästan hela mitt liv och jag tycker om att röra på mig. Jag har lite av myror i benen som man säger. Det är samma när jag jobbar, då använder jag kroppen. Jag skulle inte trivas på ett jobb där jag satt stilla.

Positiv livssyn

Livet har inte alltid varit lätt för Philip som varit med om en del motgångar. Både hans mamma och farfar, som betytt mycket för honom, har gått bort. Men Philip har trots det alltid haft en positiv inställning till att det ordnar sig.

– Även om jag bara är 25 år gammal så har jag hunnit med mycket i livet. ­Ingen har sagt att livet ska vara enkelt, men jag försöker blicka framåt, säger Philip.

Philip beskriver sig själv som en person som vill bidra med positiv energi till andra och som gärna hjälper till.

– Om någon frågar mig om jag vill hjälpa till, då brukar aldrig säga nej.

Framtiden ser ljus ut för Philip. Just nu söker han lägenhet och han hoppas på att coronapandemin ska lätta så att han kan få hitta på roliga saker igen. Något han saknar är att få åka på sommarläger och att resa utomlands, gärna till Tyskland.

– Jag älskar Tyskland. Där finns mitt favoritlag i fotboll, Bayern München, men där finns också fina städer som Berlin och Hamburg. Där jag har varit och jag har också varit på Teneriffa, säger Philip med en drömmande blick.

Philip Lindblom tar emot på korttidsboendet Slussen där han bor i en egen lägenhet tio dygn i månaden.