Praktiken blev ett nytt kapitel i livet för Marre

Har du någon gång varit på Hemköp vid Stattena och handlat? Då kanske du har stött på Martina som praktiserar där. En trevlig tjej med hjärtat på rätta stället, som gärna står till tjänst och hjälper kunder i butiken.


Martina Svensson, eller ”Marre” som hon helst vill bli kallad, har varit på Hemköp och jobbat sedan i våras. Det är genom den dagliga verksamheten Navigator som hon fått en praktikplats här, för att på så sätt slussas ut i yrkeslivet.

– Navigator är ett ställe man kan gå till för att komma ut på praktik, så att man till slut får ett riktigt jobb. Det är det som är tanken, säger Marre.

Marre har en så kallad gruppraktik vilket innebär att de är tre deltagare som arbetar tillsammans med en stödassistent. Stödassistenten, Lina Herrlin Sand, menar att detta är en jättefin väg ut för att på sikt få ett eget arbete och kunna klara sig på egen hand.

– Deltagarna som kommer till Navigator går först en förberedande kurs i tolv veckor. Där lär man sig att skapa rutiner, passa tider och hur man ska vara på en arbetsplats. Med hjälp av en arbetsanpassare letar man sedan efter en lämplig praktikplats, säger Lina.

Stödassistent Lina Herrlin Sand och Martina Marre Svensson trivs tillsammans.

Ett nytt kapitel i livet

För Marre gick det snabbt och smidigt att hitta en praktikplats och hon hade turen att hitta rätt direkt. Arbetet här i butiken har faktiskt förändrat hela livet berättar Marre.

– Detta är ett nytt kapitel, som ett nytt liv för mig. Jag har fått nya vänner och mer rutin i livet som jag mår bra av. Jag ska träffa en ny vän härifrån på fredag faktiskt, vilket är jättekul.

Tummen upp för praktikplatsen som gett Marre ett lyft i livet.

Det märks att Marre hittat rätt. Hon rör sig vant i butiken och bemöter vänligt kunder som har frågor. En man kommer fram och frågar var skorpmjölet finns. Just den varan var knepig, men då hänvisar bara Marre till annan personal som kan hjälpa till.

– Varje dag träffar jag kunder i butiken och visar var varorna finns. Vi vet nästan var allting är. Lite så är det, som ett andra hem, det är gött, säger Marre.

Intresse för media

Innan Marre fick praktikplatsen genom Navigator ägnade hon sig åt media, som fortfarande är ett stort intresse. Hon gick hon en medialinje på gymnasiet och för en tid sedan gick hon på Furuboda folkhögskola utanför Kristianstad för att även där läsa om media i två år.

– Jag tycker om att jobba med redigering, foto och film. Det är en hobby för mig just nu. Jag har en egen kamera jag använder. Ibland filmar jag och gör videoklipp som jag lägger upp på min egen TikTok.

Marre tar livet som det kommer just nu, men har vissa framtidsdrömmar.

– Det skulle vara kul att jobba med musik och kanske tjäna bra med pengar på det. Men det är svårt att förverkliga kanske? säger Marre med en drömmande blick.