Säkra anhörigmöten med nya mötestält

Sedan en tid tillbaka har det börjat poppa upp vita mötestält i trädgårdarna på några av stadens vårdboenden. Syftet är att möjliggöra trygga och säkra möten mellan hyresgäster och anhöriga.

Här i det vita mötestältet sitter enhetscheferna Thekla Ripa (närmast i bild) och Susie Zanco på vars en sida om den skyddande plastväggen. Efter varje möte rengörs allt mycket noga.

Ett av de vita tälten står uppställt i den vackra trädgården på Romares stiftelse vårdboende. Här har det redan förekommit både födelsedagsfirande och helt vanliga fikastunder, så vanliga som de nu kan bli i dessa tider. Sedan tältet kom upp har intresset varit stort och efterlängtade möten mellan hyresgäster och anhöriga har kunnat hållas.

– Vi ser ju att de saknar varandra och det här är ett sätt att mötas. Det har gått så lång tid sedan många träffades och de försöker med telefon och surfplattor men det blir inte detsamma. Men här kan det bli ett fint möte, säger Susie Zanco, enhetschef på Romares stiftelse vårdboende.

Vankas det stor fest i trädgården på Romares Stiftelse vårdboende? Nja, visst kan man ha fest här, men främsta nyttan är att möjliggöra trygga och säkra möten mellan hyresgäster och anhöriga på några av stadens vårdboenden.

Genom ett bokningssystem kan hyresgästerna planera möten med sina anhöriga. När de kommer hit finns det tydliga instruktioner och tillvägagångssätt för att säkra att mötet går rätt till så att smittorisken minimeras. Tältet är utformat för att skapa en privat stund med fönster ut mot trädgården och omslutande väggar in mot boendet som insynsskydd. För personalen är det efterlängtat att kunna erbjuda träffar med anhöriga.

– Vi har fått feedbacken att den här mötesplatsen är bland det bästa vi har gjort sedan besöksförbudet infördes på vårdboendet på grund av pandemin, säger Thekla Ripa, enhetschef på Romares Stiftelse.

Tydliga instruktioner möter besökare som är på väg mot mötestältet.

Firade 88-årsdagen med en ”plastkram”

Några av de som fått glädje av mötestältet är Carina Bergman och hennes mamma Siv. Tack vare tältet kunde de ha ett litet födelsedagskalas när Siv nyligen fyllde 88 år, om än med en plastväggs avstånd. På vårdboendets Instagram delade Carina sina födelsedagsbilder och kommenterade med texten:
”Det gick alldeles utmärkt att träffas med ”fönster” mellan varandra. Längtar så klart efter en härlig kram utan plast. Får göra det bästa möjliga så länge. Tack Romare för att ni gjort det möjligt. Grattis älskade lilla mamma på din 88:e födelsedag. Varmaste plastkramen till dig ❤️.”

Den fysiska kontakten mellan hyresgäster och anhöriga får vänta och det är kanske en sorg i sig, men tills att fysiska kramar är möjliga får dessa tält fyllas med kärlek som en kompensation.

Siv firade sin 88-årsdag med ett efterlängtat kalas. Foto: Carina Bergman

Carina Bergman tittar fram på andra sidan av det skyddande platsfönstret. Foto: Carina Bergman